Milyen idős a gyermeked?
[ 7 1/2 éves ]
2009-07-09
0 komment

Közösségi oldalak? – Ilyen hamar?

A közösségi portálok már a kisiskolásokat is elérték, és nagyon nagy csábítást jelentenek a számukra.

Miben rejlik a vonzerejük?

Az édes figurákban, abban, hogy irányítani lehet őket, hogy fel lehet őket öltöztetni, be lehet velük barangolni az oldalt, játszani lehet velük, még „pénzt” is költhetnek, és sok-sok olyasmit csinálhatnak, amit a való életben a felnőttek szoktak.

Bármennyire is szeretnéd kihagyni ezt a trendet az életedből, ezek az oldalak nem fognak egyhamar eltűnni. Egyre jobban átformálják a játékidőt. A legtöbb, amit tehetsz, hogy olyan sokáig nem ismerteted meg velük gyermeked, ameddig ez csak lehetséges, de a másodikosoknak már egyre nagyobb része merül el ezen a portálok – fotelbe szögező – világában.

Ismerkedj hát meg te is gyermeked kedvenc oldalaival. Figyeld, hogyan használja őket, miket játszik rajtuk. Észre fogod venni, hogy számos ilyen oldalon tanító jellegű játékok is vannak – jó esetben csak ilyenek vannak. A biztonságos használat érdekében taníts meg néhány alapszabályt gyermekednek, például, hogy személyes információt nem adunk ki magunkról a világhálón.

Ha már közösségi oldal, akkor gyermeked olyanokra engedd felregisztrálni, melyeken moderálják a beszélgetéseket, tehát nem folyhat bármiről a szó. Ha egy olyan oldalon vagytok fenn, ami a virtuális mellett valódi játékokat is kínál, bátorítsd gyermeked, hogy azokkal is játsszon.

Arra azonban ügyelj, hogy ez a játékszenvedély ne „nyelje le” gyermekedet. A virtuális világ sokszor színesebb, érdekesebb, kevésbé veszélyes, mint a való világ. El lehet takarni valódi lényünket, felvehetünk új személyiséget, nem igazán tudnak mások bántani, úgy mint például az iskolában. Éppen ezért könnyen elmenekülhet a gyerek ebbe a hazug világba, ami később igen komoly beilleszkedési problémákat okozhat.

A másik gond, hogy abban sem lehetsz biztos, hogy kivel beszélget és játszik együtt gyermeked. Morbid esetben akár egy pedofil is rejtőzhet egy 7 éves kisfiú „személyisége” mögött. Az állandó ellenőrzés nem a legjobb megoldás, hiszen te sem szeretnéd, ha valaki minden leveledet elolvasná. Inkább hívd fel gyermeked figyelmét erre a csapdára, és kérd meg, hogyha valami szokatlant tapasztal, akkor szóljon neked.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache