Milyen idős a gyermeked?
[ 1 éves - 18 éves ]
2010-03-10
2 komment

Laktózérzékenység okai, tünetei

A laktózérzékenység az egyik leggyakrabban előforduló gyermekkori felszívódási zavar. A laktóz-intolerancia a tejben és egyéb tejtermékekben megtalálható egyfajta cukorféle, a laktóz lebontásának képtelensége. A laktóz lebontását a vékonybélben az úgynevezett laktáz enzim végzi, melynek hiánya, vagy alacsony szintje vezet a betegség kialakulásához. A laktáz diszaharidja a lebontás hiányában nem tud felszívódni a bélfalon, a bélbolyhokon keresztül, így a belekben marad. A vastagbél baktériumai próbálják valahogy feldolgozni ezt a többletcukrot, mely folyamat során többletgáz termelődik, így hasi görcsök alakulnak ki, míg maga a felbontatlan laktóz vizet köt meg, melynek következtében a széklet felhígul, és ez hasmenést eredményez. Ezek vezetnek a jellegzetes tünetek kialakulásához.

A laktózérzékenységnek három fő csoportja van:

Elsődleges laktózérzékenység: olyan embereknél alakul ki, akik tejterméket nem fogyasztó társadalmakban nőttek fel. Ez leggyakrabban Ázsiában és Afrikában fordul elő.

Másodlagos laktózérzékenység: akut bélfertőzések, bélbetegségek, esetleg lisztérzékenység váltja ki. Ilyenkor minden laktózt tartalmazó ételt el kell kerülni.

Veleszületett laktáz-elégtelenség: ez egy veleszületett genetikai rendellenesség, mely azzal jár, hogy a szervezet nem termeli azt a bizonyos laktáz nevű enzimet. Ezt már csecsemőkorban diagnosztizálják.


Laktózérzékenység tipikus tünetei (melyek egyébként a tejfehérje-érzékenység tipikus tünetei is):

  • gyomorgörcs, hasi fájdalom
  • puffadás
  • felfúvódás
  • krónikus hasmenés
  • ritkább esetben hányinger, hányás

A krónikus hasmenés következtében kóros alultápláltság, fogyás következik be.

Súlyvesztéshez vezet a betegség során az is, hogy az állandó hasmenés miatt más tápanyagok sem tudnak megfelelően felszívódni.

A gyerekeknél, a felnőttekéhez hasonló tipikus tünet a krónikus, napi többszöri hasmenés, bűzös széklet. Esetükben azonban, ha a laktózmentes diéta alkalmazása ellenére sem múlnak a tünetek, megbújhat a háttérben tejfehérje érzékenység is. Mindenképpen célszerű kivizsgáltatni a gyermeket, ha a hasmenés 10 napnál tovább tart, illetve ha ugyan nem tart ennyi ideig, de viszza-vissza tér.

Meglepő, de bizonyított tény, hogy a felnőttkorban kezdődő laktóz érzékenység esetén a betegek ösztönösen kerülik a tejtermékek fogyasztását.

A betegség alátámasztására gyomor- és bélrendszeri vizsgálat szükséges. Ennek két olyan aspektusa van, amely biztosan alátámasztja vagy kizárja a betegség meglétét. Alátámasztja a laktóz-érzékenységet, ha a széklet PH-ja 6 alatt van. A másik egyértelmű bizonyíték a betegség meglétére, a hidrogén-kilégzési teszt. Ennek során laktóz tartalmú ital fogyasztása után félóránként vizsgálják a kifújt levegő hidrogén szintjét. A vastagbélben lévő baktériumok ugyanis próbálják felbontani azt a laktózt, amely a betegség miatt a vékonybélben nem bomlik el, eközben pedig nagy mennyiségű hidrogéngáz termelődik, aminek egy része kilégzés során távozik a szervezetből.

Ezen két teszt tulajdonképpen nem jár semmilyen fájdalommal, így célszerű elvégeztetni őket, amennyiben produkáljuk a laktózérzékenység tüneteit.

- Bea -

Képek forrása: flickr.com

Laktózérzékenység kezelése»

Hozzászólások
2db hozzászólás
cache