Legyünk formában együtt – Neveljük egészséges életre! | Anyuci.hu
Milyen idős a gyermeked?
[ 4 1/2 éves ]
2009-07-09
1 komment

Legyünk formában együtt – Neveljük egészséges életre!

A négyévesek igazi örökmozgók – futás, ugrálás, szökdécselés, mászás, kígyózás, állandóan izegnek-mozognak. De ez a természetes hajlam nem szükségképpen tart örökké. Használjuk ki az előnyeit, fejlesszük a mozgás iránti szeretet élethosszig tartó egészséges szokássá – és csatlakozzunk mi magunk is. Igyekezzünk mi is minél aktívabban kivenni a részünket a mozgásból, a játékból, és a gyerek nagyobb valószínűséggel őrzi meg ezt jó szokásként, ha felnő.

Amennyiben lehetséges, a közös családi programok ne a tévé előtt való üldögélésre épüljenek, hanem találjunk ki valamit, ami mindannyiunkat átmozgat. Inkább menjünk sétálni, vagy mozgósítsuk energiáinkat egy rögtönzött focimeccs kedvéért, a mozi helyett.

Hasznosabb este egy kis könnyű séta, és a szomszédok meglátogatása, mint a TV, vagy a számítógép. Még a házimunkák, mint a lehullott falevelek összegereblyézése, vagy az ablaktisztítás is vidám, és aktív időtöltés lehet, ha közösen csináljuk – és nem mellesleg hamarabb is végzünk vele.

Ha sétálunk, nyugodtan hagyjuk, hogy a gyerek határozza meg az útirányt, például a sarkokon mindig kérdezzük őt, hogy merre menjünk tovább.

A gyerek imád körülöttünk ugrabugrálni, és nagyon évezi az együtt töltött időt, ez talán még a jó egészségnél is többet tesz hozzá életünkhöz.

Attól viszont tartózkodjunk, hogy az ételt használjuk jutalomként. Inkább valami hasznosabbat ajánljunk neki, ha például egy hétig minden nap elpakolja a játékait maga után.

Ebben a korban nagy hangsúlyt kell fektetnünk a gyerek táplálkozási szokásaira is. Íme, néhány dolog, amire figyeljünk oda:

  • Ha még mindig mohón issza a tejet, vagy a gyümölcslevet, szoktassuk le róla. Ebben a korban üljön le, és úgy igyon, és csak akkor, ha kéri. Hígítsuk fel a gyümölcslevet vízzel, ha fokozatosan csináljuk, nem fogja észrevenni.
  • A chips és az édességek ne számítsanak mindennaposnak, helyette egészséges ételeket adjunk neki, például zsírszegény sajtkockákat, felszeletelt gyümölcsöket, korpás kekszet.

  • Ne várjuk el a gyerektől, hogy harminc percnél tovább üldögéljen az asztalnál. Ne erőltessük, hogy minden falatot megegyen a tányérjáról. Igyekezzünk lehetővé tenni, hogy az étkezéshez kellemes érzéseket társítson.
  • Készítsünk többféle egészséges ételt, és hagyjuk, hogy válasszon közülük. Ha kihagy egy étkezést, mert nem éhes, visszautasítja az ételt, akkor várjuk meg a következő menetrend szerinti étkezést. Ne erőltessük, nem fogja beadni a derekát, és nem fog éhen halni sem.
  • Soha ne nassoltassuk! Azok a szülők, akik úgy vélik, gyermekük rossz evő, sokszor hordanak maguknál apróbb falatokat, és észrevétlenül tömik a gyerek szájába például a játszótéren, bevásárlás közben. Este pedig csodálkoznak, hogy gyermekük nem eszi meg a vacsoráját.
Képek forrása: flickr.com
Hozzászólások
1db hozzászólás
cache