Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete ]
2009-09-10
0 komment

Lehet? Nem lehet? Mi lesz?

Valami ősi ösztön hajt bennünket teremtés koronáit, hogy nevünket és szellemünket egy utódba örökítsük tovább. Kár tagadni: előbb utóbb eljön az a pillanat, amikor a férfi trónörököst akar, de ha a sokszori próbálkozás ellenére sem jön össze, mit tehetünk?


Persze ilyenkor mindenkinek az ugrik be, hogy tutira nem velünk van a baj, de ha az elhatározás végleges, akkor nem kerülhetjük el mi sem a vizsgálatokat.  Nem egyszerű egy ilyet végig élni és talán sokszor jóval megalázóbb az egész, mint egy nő esetében. A viszontagságok ellenére egy nő könnyebben fel tudja dolgozni az egész tortúrát, hiszen egy barátnős fecsegés alkalmával ez náluk nem tabutéma, kibeszélik, megosztják, tanácskoznak, nyugtatgatnak. Nálunk viszont elképzelhetetlennek tűnik, hogy pár sör és két gól között arról essen szó, hogy mennyire életképesek a spermiumok és hogy milyen lesz a lombikprogram, amelyen azért veszünk részt, mert a kis fickók nem elég élénkek… Egyedül a gondolatokkal és félelmekkel, nehéz feldolgozni a helyzetet. Nehéz bevallani saját magunknak is, hogy ez nem a férfiasság próbája, nem egy olyan dolog, ami felett, ha szemet hunyunk, akkor az nem is létezik. Nem panaszkodunk, nem mutatkozunk gyengének, de belül feszít a szorongás: hogyan tovább?

Adódik ez abból is, hogy fogalma sincs az embernek mi előtt áll, hogy zajlik az egész vizsgálat, és ha tudja…, nos, akkor is ciki az egész. Meddőségi központba járni, mintát adni, spermát vizsgáltatni stb. Nagyon fontos ilyenkor egy olyan társ jelenléte, aki szavak nélkül is megérti az aggályokat, aggodalmakat. Nem kérdez, nem akarja, hogy beszéljek róla, de biztosít a támogatásáról. Kell is… Egy meddőségi központban nem emelt fővel megy be az ember. Persze mindenki tudja miért jött, mit fog csinálni: mintát ad. Fehér falú vizsgáló, néhány szexlap, és tessék nekilátni! Ha törik, ha szakad produkálni kell valamit a kis műanyag pohárba. Persze bemehet az asszony is segíteni, de akkor az időre oda kell figyelni, nehogy elszaladjon! Kellő humorral kezelhető a dolog, sőt ajánlott így felfogni és elnevetgélni rajta. Könnyebb néhány viccel otthon is elütni a dolgot, addig sem esik szó arról, mit éltél át!


Sok esetben az a tapasztalat, hogy a férfi társaink elzárkóznak a vizsgálatok elől, döntéshelyzet elé állítva párjukat: ő vagy a gyerek? Nem sokszor kerülünk ki győztesen egy ilyen szituációból. Mielőtt bárki is így döntene, mérlegeljen: mennyire erős a kapcsolat, elbír-e egy ilyen döntést?

Ma már számtalan lehetőség van a csorba kiköszörülésére és az esetek többségében pár gyógyszer szedésével normalizálható a helyzet és javítható a spermium minősége, mozgékonysága. Arról is tudnunk kell, hogy a hajszolt életmód, a mozgáshiány, a dohányzás, alkoholfogyasztás, sőt még a szűk alsók és nadrágok is befolyásolják a spermiumok minőségét, fürgeségét. Érdemes ezekre odafigyelni, és ha már bebizonyosodott a meddőség ténye: hajrá fiúk előre! Mintaadásra felkészülni! Vigyázz, kész, rajt! A gondokon való rágódás nem segíti a helyzetet. Ha egy megfelelő társ áll melletted, kár gondolkodni rajta mihez kezdj! Fogd fel egy múló állapotnak a helyzetet és próbálj a megoldásra koncentrálni!

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: életmód, terhesség
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache