Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Háromkérdés >
[ 20 hetes terhes - 41 hetes terhes ]
2009-07-09
0 komment

Levetessem-e a baba köldökzsinórvérét?

Drága, de nem hiábavaló születéskor levenni és lefagyasztatni egy újszülött köldökzsinórvérét – és bár a köldökvér megmentheti egy leukémiás vagy immunhiányos gyermek életét, de ez a tudományág még csak a kezdeti fejlődési szakaszánál tart. Fontos, hogy amennyiben meg kívánjátok őrizni a baba köldökzsinórvér-őssejtjeit, a megfelelő információk birtokában hozhassátok meg a döntést.

Az első lépés, amely a leendő szülőket segítheti a döntés meghozatalában, az az alapos tájékozódás a sejtbanki szolgáltatással kapcsolatban. Ezt számos fórumon meg lehet tenni: esetleges személyes érdeklődéssel ismerőseitek körében, az Interneten keresztül, a különböző terhesgondozási tanácsadások során tartott tájékoztatókon, illetve a szülészorvos javaslatai alapján. A sejtbanki szolgáltatás bármikor igényelhető a szülés megindulásáig.

Amennyiben eldöntöttétek, hogy megőrzitek a baba köldökzsinórvér-őssejtjeit, mindenképpen tájékoztassátok erről az orvost, mivel ő és segítői lesznek azok, akik elvégzik a köldökzsinórvér levételét – mindig az újszülött és az édesanya biztonságát tartva szem előtt.
A szülést levezető szakembereknek azért is szükséges, hogy a megfelelő időben értesüljenek a szülők szándékáról, mivel a szülés folyamán kizárólag az orvos döntése, hogy lehetséges-e a köldökzsinórvér legyűjtése, erre ugyanis csak komplikációmentes szüléseknél nyílik mód. A köldökzsinórvér legyűjtése császármetszés, illetve ikerszülés, esetén is elvégezhető.

A köldökzsinórvér levétele csak azután történik meg, miután a gyermek világra jött, és leválasztották a köldökzsinórról. A köldökzsinór azon szakaszából kell levenni a köldökzsinórvért, ami összeköttetésben áll a méhlepénnyel. Esetenként a méhlepény megszülése után is végre lehet hajtani a köldökzsinórvér begyűjtését, de ezt mindig az orvos dönti el, a szülés lefolyására való tekintettel. A beavatkozás teljesen fájdalommentes mind a csecsemő, mind az édesanya számára, és nem befolyásolja az újszülött és az édesanya születést követő bensőséges kapcsolatának kialakulását. A köldökzsinórvér levétele sem az újszülött, sem az édesanya számára nem jelent veszteséget, mivel a köldökzsinór és a méhlepény egyébként is megsemmisítésre kerülne.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache