Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Fejlődés >
[ 5 éves ]
2009-07-09
0 komment

Locsi-fecsi – Beszédkészség ebben a korban

Ötévesen a gyerek több ezer szót ismer, és a legtöbbjüket tisztán kis is tudja ejteni. Részletesen le tudnak írni embereket és eseményeket, és egyre összetettebb mondatokat használnak. Ami azt illeti, igazi dumagépek, akik imádnak történeteket mesélni, kérdéseket feltenni, vagy egyszerűen minden gondolatot megosztani velünk, ami felmerül bennük. Folyamatosan gyakorolják nyelvi készségeiket, amiket az elmúlt évek során tanultak, és mind a kérdéseik, mind a megjegyzéseik arra utalnak, hogy a gondolkodásmódjuk is fejlődik. A sok beszélgetés, és felolvasás továbbra is a lehető legjobb módja annak, hogy a beszédkészségét edzésben tartsuk.

Tartsuk karban a beszédkészségét sok beszélgetéssel, és felolvasással! Ne akarjuk kijavítani, vagy befejezni helyette a mondatokat. Így is elég zavaró lehet számára a helyzet, ne tegyünk rá még egy lapáttal a frusztrációra. Ne nevessük ki, és ne nevezzük aranyosnak sem a rosszul kiejtett szavakat. Modellezzük neki a helyes beszédmódot!


A dadogás sem számít rendkívülinek egy öt esztendős gyerek esetében. Ez általában azért következik be, mert a gyerek szája képtelen lépést tartani az egyre gyorsabb elméjével, ezért ismételget szavakat, vagy egyes hangokat. Ha izgatott, vagy fáradt, könnyen gondja lehet a helyes kisejtéssel. Ezt a legtöbb esetben öt és hatéves koruk között növik ki.

Azt is észrevehetjük, hogy beszédére új etikett jellemző. Például, türelmesebb lehet a társalgás során, jobban ki tudja várni, míg szóhoz jut, kevesebbszer vág a másik szavába. Láthatóan jobban figyel a másikra, nem kerüli a szemkontaktust, biccent a beszélő felé a fejével. Mindazonáltal továbbra is modellezzük neki az udvarias viselkedést, biztassuk a „kérem” és a „köszönöm” szavak használatára.

A jó viselkedés dicsérete szintén elengedhetetlen. Néhány elismerő szó, vagy nonverbális gesztusok, mint például egy kacsintás, vagy a felfelé tartott hüvelykujj jelzi a gyerek számára, hogy jó úton halad.


Mindazonáltal figyeljünk oda, hogy ne essünk át a ló túloldalára sem. Tartogassuk a dicséreteket különleges alkalmakra, amikor igazán elégedettek vagyunk vele, és ne „pazaroljuk” el rutin dolgokra, mint például hogy ügyesen felöltözött, vagy ha meglocsolta a virágokat.

Néhány gyereknek továbbra is gondja lehet egyes betűk kiejtésével. Ebben a korban még mindig normális egy kis selypítés, illetve ha gondja támad az r, l, z, v betűkkel, ezek a hangok komplexebb izommunkát igényelnek. A legtöbb esetben hét-nyolcéves korukra kinövik.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache