Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 18 éves ]
2010-07-14
0 komment

Málna, tejeskávé, mongol…

Van, akin már a születésekor ott vannak, és van, akin csak később jelennek meg. Egyeseknek kevesebb, másoknak több jut belőlük. Alakjuk, formájuk, méretük eltérő lehet, egy azonban közös bennük: mindenkinek van anyajegye.

A csecsemők 1/3-a már anyajegyekkel születik, a többieken később alakulnak ki. Ezek az anyajegyek általában nem jelentenek különösebb veszélyforrást, de ha vérezni kezdenek, színük, alakjuk, méretük változik, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

A kisbabákon az egyik leggyakoribb anyajegy fajta az úgynevezett eper vagy málna anyajegy. Ritkán nagyobb 1-2 centiméternél, színe vörös és a nevét adó gyümölcsökre emlékeztet. Az esetek 90%-ban ez a fajta anyajegy magától felszívódik, helyén kissé vékonyabb, szürkésfehér lesz a bőr, tulajdonképpen alig észrevehető nyoma marad.

Az „állatbőr” anyajegy már nem múlik el magától. Ez tulajdonképpen egy barnás, szőrrel benőtt folt. Ma már el tudják távolítani, a beavatkozás a baba néhány napos korában javasolt, mert ekkor még sokkal jobban regenerálódik a bőr. Ha nem távolítják el, ajánlatos az anyajegyet folyamatosan figyelni, nem kezd-e változni és nem kell-e orvoshoz fordulni vele.

A cafe au lait, azaz tejeskávé foltok is gyakran már újszülött korban megjelennek. Méretük lencsényitől tenyérnyiig változhat, főként a törzsön, végtagokon bukkannak fel. Önmagukban általában veszélytelenek, ám ha a számuk 6 vagy ennél több akkor Recklinghausen-szindrómát jelezhetnek (örökletes betegség: a bőrön csomók, egyéb panaszok és tumorok jelennek meg a következtében, ha időben felfedezik, normális életet lehet vele élni, nem halálos).

A keresztcsont felett, a hát alsó részén is sok esetben jelenik meg anyajegy, általában nem sokkal a születés után és szabálytalan alakú, kékes színű. Ez az úgynevezett mongolfolt. Hasonló anyajegyek jelenhetnek meg még a szemen, halántékon, homlokon vagy a vállon, nyakon, felkaron. Méretük ijesztően nagy is lehet, de jó hír: maguktól is el szoktak múlni.

Bármilyen jelentéktelennek, picinek is tűnik egy anyajegy, ne hanyagoljuk el. Óvjuk a nap káros sugaraitól, a sérülésektől. Rendszeresen vizsgáljuk át őket, bőrgyógyászati úton is, hiszen a kezdeti szakaszban gyakran csak az erre megfelelő eszközzel vehető észre az elváltozás, ami akár bőrrák kialakulásához is vezethet.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: egészség
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache