Milyen idős a gyermeked?
[ 6 éves ]
2009-07-09
0 komment

Mars az ágyba! – Esti rituálék

Bizonyára észrevetted már, hogy gyermeked újabban korábban fekszik le, vagy jóval lefekvés előtt „kiájul”. Egy egész nap az iskolában még a legaktívabb hatéveseket is teljesen le tudja meríteni. Ráadásul némelyiküknek még hiányzik a délutáni szundikálás.

Az ennyi idős gyerekeknek még mindig napi 10-12 óra alvásra van szükségük. Az elegendő mennyiségű pihenés pedig óriási hatással van a viselkedésükre és iskolai teljesítményükre. Még ha tiltakozik is a korai lefekvés ellen („Az osztálytáraim közül senki se alszik még este nyolckor.”), ne engedj a negyvennyolcból.

Esti szertartásotok továbbra se tűnjön el a napirendről, hiszen nagyon fontos, hogy gyermeked kellően elcsendesedjen, mielőtt ágyba bújik. Szánj 30-45 percet a fürdésre, olvasásra, nyugtató zenére, vagy beszélgetésre! A legtöbb szülő ezen a varázslatos, jó-éjt órán tudja meg a legtöbb mindent gyermekéről – ilyenkor még a legszűkszavúbb lurkókból is sok mindent ki lehet szedni.


Lefekvés előtt ellenőrizd, hogy másnapra minden össze van-e pakolva, ha azt akarod, hogy könnyedén induljon a reggel! Ellenőrizd, hogy gyermeked készen áll-e a következő napra, nézzétek át együtt a táskáját, miután hazaért az iskolából, vagy mielőtt lefekszik aludni. Nézd meg az ellenőrzőjét, nem kell-e aláírni benne valamit, nem üzent-e valamit a tanító néni! Halászd ki a koszos zoknikat, szemetet, köveket, miegymást, ami nap közben csodával határos módon a táskába került. És azt se feledd el megnézni, kész-e a lecke, és minden füzet, könyv be van-e pakolva a másnapi órákra.

Ha együtt pakoltok, gyermeked előbb-utóbb megszokja, hogy a táskát még este rendben kell hagyni és idővel (nem mostanában) már egyedül, figyelmeztetés nélkül is megcsinálja. Habár a gyerekek egy része szereti rendben tartani a dolgait, a legtöbb elsős egyszerűen feledékeny. Annak fényében nézd át a táskát, hogy gyermeked az előbbi, avagy az utóbbi csoportba sorolható-e inkább.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: alvás, életmód
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache