Milyen idős a gyermeked?
[ 6 1/4 éves ]
2009-07-09
0 komment

Melyiket válasszam? – Döntések súlya alatt

A hatévesek számára egy-egy döntés meghozása nagy kihívást jelent. Habár nagyon tetszik neki, hogy egyre jobban irányíthatja a dolgait, még mindig sokkal több útmutatásra van szüksége, mint gondolnád. A fő fejtörést általában az okozza nekik, hogy annyi minden közül lehet választani, és tudatában vannak, hogy a végeredmény is oly’ sokféle lehet.

Tegyük fel, gyermeked kiválaszthatja, milyen finomságot szeretne. Elég könnyű, ugye? Nos, tele a kamra mindenféle ízletes harapnivalóval. A kedvenc kekszét válassza vagy próbáljon ki valami újat? Csalódni fog, ha rosszul dönt?

Gondold végig, te hogy szoktad meghozni a döntéseidet: felméred a helyzetet, hogy mire van szükséged, másoknak mire van szükségük, mik a lehetőségek. Amikor életed felett csak minimális irányítással rendelkezel, minden egyes döntés nagy dolognak számít. Neked már bőven van gyakorlatod, de gyermekednek még nincs, és így rendkívül nehéz eldönteni, hogy is legyen. Ezért van az, hogy a gyerekek döntéshelyzetben gyakran olyanok, mintha lefagytak volna.


Amikor lehetőséged nyílik rá, ne lépj közbe, ne te hozd meg gyermeked helyett a döntést! Korlátozd a lehetőségeket, hogy ne terheld túl csemetéd! Tanítsd meg neki, hogyan rostálja meg a lehetőségeket. Légy megértő! „Tudom, hogy nehéz választani. A kedvenced szeretnéd, vagy valami újat?” Ezután hagyd, hogy megtapasztalja döntése kedvezményeit! Így elkerülheted, hogy gyermeked a választás után még egyszer átgondolja, mit is szeretne, és így a procedúra senkinek se lesz olyan frusztráló.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: fejlődés, nevelés
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache