Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 1 éves ]
2010-05-27
1 komment

Mennyit eszik? Mikor eszik?

Az anyatejes táplálás mindig felvet újabb és újabb kérdőjeleket az anyukák körében. Soha ki nem apadhat ez a téma, hiszen a legfontosabb dolgok közé sorolható.

Akik már egy vagy több gyereket nevelnek, valószínűleg a tapasztalataik is nagyobbak e téren, viszont rengeteg olyan első gyermekes anyukával találkozunk, akik aggódva, sokszor kétségbeesve keresnek olyan fórumot, ahol feltehetik kérdéseiket. Elsősorban a védőnő, a gyermekorvos tud a segítségükre lenni az anyatejes táplálás kapcsán felmerült kérdések megválaszolásában, de a tapasztaltabb anyukák tanácsait is érdemes meghallgatni. Mi is ebben próbálunk most segíteni és a leggyakrabban felmerülő problémákat egy kicsit körbejárjuk.

Eleget eszik a babám?

Ha a súlya szépen gyarapodik, nyugodt és kiegyensúlyozott, akkor igen. Ha gyakran sír, keveset alszik egyhuzamban, akkor viszont érdemes rá jobban odafigyelni. Ilyen esetben egy digitális mérleg jó szolgálatot tesz, hiszen így minden étkezést nyomon követhetsz. A szoptatás előtt és után is mérd le a babád, majd a két összeg különbségét gondosan vesd papírra. Ezt több napon keresztül is megteheted minden szoptatásnál, majd a kapott eredmények alapján konzultálj a védőnővel vagy gyermekorvossal.

Persze, vannak konkrét adatok, hogy mikor, mennyi táplálékra van szüksége a babáknak, ezek azonban inkább csak irányadóak, hiszen minden gyermek más. Az én fiam például mindig kevesebbet evett az előírtnál, mégis gyönyörűen fejlődött, gyarapodott.


Van elég tejem?

Erre a kérdésre ismét csak azt válaszolhatjuk, mint az előzőekben. Ha a súlygyarapodás megfelelő, akkor minden bizonnyal igen. Ha a rendszeres szoptatás ellenére is éhes marad a gyermeked, akkor viszont tenned kell a változás érdekében. Ilyenkor több lehetséges variáció is adódik. Etetheted gyakrabban a babádat, pl. nem háromóránként, hanem kétóránként. Így megfelelő táplálékhoz jut és nem mellesleg ez a legjobb módja az anyatej szaporításának is. Minél többször éri inger a mellett, annál jobban szaporodik a tej.

Ha úgy ítéled meg, hogy van elegendő tejed, de a gyermeked mégis éhes marad, annak több oka is lehet. Egyrészről a tej zsírossága miatt is felvetődhet ez a probléma. Ezen a rendszeres és kielégítő táplálkozással tudsz javítani.

Másik probléma lehet az is, ha ugyan van elegendő tejed, ráadásul annak minősége is megfelelő, viszont rövid ideig tart egy-egy szoptatás. Mivel a szoptatás kezdetén még nincs akkora tápértéke a tejnek, így ha a kelleténél hamarabb abbahagyod az etetést a magas zsírtartalmú tejhez már nem jut hozzá a babád. Egy szoptatásnak minimum 15-20 percig kellene tartania!

Nincs elég tejem!

Ha a rendszeres szoptatás, kielégítő táplálék- és folyadékfogyasztás ellenére is úgy érzed, hogy csökken a tejtermelés, akkor több olyan módszer is van, ami segíthet. A legelterjedtebb a gyógynövényes teák fogyasztása. Ezeknél fontos tudni, hogy nagyobb hígításban ajánlott a fogyasztásuk, mint a normál teáknál. Egy filterből egy liter teát készítsünk, így megelőzhetjük azt is, hogy a babának a szoptatás után fájjon a hasa.

Van, akinek beválik ez a módszer, van akinek kevésbé. Amelyik anyukának nem bizonyul hatásosnak a tea, az különböző homeopátiás készítményeket is bevethet. Ezek teljesen veszélytelenek, természetes alapúak és sokat segíthetnek. Én a magam részéről ezt használtam, és talán az összes módszer közül ez volt a leghatásosabb. Az Urtica Urens 5CH vagy Ricinus Communis 5CH elnevezésű csodabogyók mindössze párszáz forintba kerülnek. Szedésük kisebb odafigyelést és fegyelmet ugyan igényel, de megéri a próbálkozást. Az adagolás tekintetében a gyógyszertárakban segítenek, de szokásos adagja 3-4 x 5 bogyó, amit el kell szopogatni. Előtte és utána 20 percig sem inni, sem enni nem lehet, ez segíti a maradéktalan felszívódást. Fontos tudni, hogy a bogyók a mentolos dolgokkal való érintkezéskor teljesen hatástalanokká válnak, így ha csak tudod, kerüld a mentolos rágó, fogkrém használatát.


A különböző népi tejszaporító módszerekben is sokan hisznek. Itt említik meg például a krumplis, túrós és grízes tésztát tönkölybúza darából, a barna rizst, a rántott levest sok köménymaggal, az alkoholmentes sört, a gabonakávét. Hatásukról sajnos nem tudunk nyilatkozni, mint ahogy az alábbiakban közölt receptről sem. A kismamák viszont elismerően nyilatkoznak róla több helyen, így mi is nyugodtabb szívvel tesszük közkincsé.

Tejelválasztást serkentő makrobiotikus golyó:

250 g búza, 150 g árpa, 100 g zab, 1 marék aprított kesudió, 150 g vaj, 150 g barnacukor.
A magokat finomra őröljük mákdarálóval, majd a liszteket összekeverjük a kesudióval és aranybarnára pirítjuk. (Erős illatáról észrevesszük, ha kész) Ezután beleolvasztjuk a vajat és a végén a cukrot. Folyamatos kevergetés után kb. 5 perc múlva levesszük a tűzről. Hozzáadunk 2-3 evőkanál vizet és 2-3 cm átmérőjű golyókat formálunk belőle.
Napi 2-3x 1 golyót kell belőle fogyasztani.
(ha nem áll össze golyóvá, 1 evőkanál az egyszeri adag)

Mindezek mellett nagyon fontos azt is megemlíteni, hogy a pihenés, a nyugodt környezet elengedhetetlen. Sokszor mindössze ez az összetevő hiányzik ahhoz, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű anyatejhez jusson a gyermekünk.

A csodamódszer mindenkinél más, de ha problémáink vannak, sohase legyünk bátortalanok megkérdezni valakit. Nincs bugyuta kérdés, még ha így is érezzük sokszor. Nem szégyen, ha valaki tapasztalatlan és tenni szeretne valamit annak érdekében, hogy jól nevelje, jól táplálja gyermekét. Ettől sokkal rosszabb, ha homokba dugott fejjel várjuk a csodát…

-BB-

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: táplálkozás
Hozzászólások
1db hozzászólás
cache