Milyen idős a gyermeked?
[ 26 hetes - 6 éves ]
2009-10-24
0 komment

Mérgek a bőrön, a szemben, és a szájban

Háuztartásunk tele van mérgező és maró anyagokkal. Még a leggondosabb anyukával is előfordulhat, hogy pár percre félrenéz - és persze a csöppségek azonnal lecsapnak a legveszélyesebb tárgyakra! Mire észbe kapunk, már csak az üvöltést halljuk, vagy azt látjuk, hogy gyermekünk hányni kezd, vörösödik a feje... Mit tegyünk ilyenkor?


1. Őrizd meg nyugalmadat, amennyire csak tudod. A kapkodással és pánikkal biztosan csak ártani fogsz!

2. Részesítsd elsősegélyben gyermekedet.

3. Vedd elő a bűnös mérget, olvasd végig, milyen típusú anyag okozott kárt.

4. Hívd az orvost, vagy kórházat, s meséld el, pontosan milyen anyag került gyermeked szervezetébe, vagy testére - ez az, amit a címkéről leolvastál -, s a tanácsok alapján cselekedj.

Most nézzük kicsit részletesebben a második pontot, hiszen ez az azonnali cselekvés megmentheti gyermeked életét is!

A bőrre cseppent maró hatású anyagot, azonnal le kell mosni tiszta vízzel.

Ha a szembe cseppent káros anyag, akkor azonnal bő, tiszta vízzel kell kimosni. Ha nincs kéznél szemcsepp, lehet teli szivacsból is a szemébe cseppenteni a tiszta vizet.

Ha lenyelt valamilyen veszélyes anyagot, akkor bizony nagy a gond, hiszen vannak olyan anyagok, amelyeket a legjobb azonnal kihánytatni - például a gyógyszerek mindenképpen ezek közé tartoznak -, ám a savas, maró hatású szerek esetében csak még nagyobb bajt okozhat a hányás, hiszen a szájat és a nyelőcsövet kétszer is végigmarja az adott anyag. Szintén tilos hánytatni ha lúgot, benzint, terpentint, vagy hasonló anyagot nyelt a gyermek.


Sokszor igen nehéz eldönteni, hogy például egy takarítószerben milyen mérgező, káros anyag van, ezért a legjobb, ha nem kísérletezel a hánytatással!  A legjobb ilyenkor minél több vizet itatni a gyerekkel, hogy híguljon gyomrában a vegyi anyag koncentrációja.

Előfordulhat, hogy olyan mérget nyel le a gyerek, aminek nincsen azonnali hatása. Ha gyanúsnak találod - például a kezében volt egy adott üveg, vagy gyógyszerekkel játszik -, érdemes szintén azonnal a kórházba menni, ahol megfigyelik és kivizsgálják a gyermeket. Remélhetőleg csupán egy téves aggodalomról van szó, ám nem érdemes kockáztatni! Előfordulhat, hogy a látszólag egészséges baba este lefekszik aludni, kicsit panaszkodik, hogy fáj a hasa - és reggel akár már fel sem ébred.

A kórházban számíthatunk arra, hogy a nővérek és orvosok kioktatását és akár legorombítását is végig kell hallgatnunk - "Anyuka! Hogy hagyhatta elől ezt a szert?" -, ám egy kis letolást megér a biztonság érzése.

A legjobb módszer azonban a megelőzés. Mindig mindent zárjunk a gyerek elől, tegyük olyan magasra, ahol nem éri el. Igyekezzünk minél hamarabb elmagyarázni a kicsiknek, hogy menniyre veszélyesek ezek a szerek. Például egy erős tisztítószert cseppentsünk rá egy kinőtt színes pólóra, és mutassuk meg a gyereknek, hogy menniyre kimarta a színét. Magyarázzuk el, hogy a bőrével, szemével, szájával is ez történik, ha rácseppen az adott szer. Játsszunk a babákkal orvosost: adjunk játékból az egyik babának vagy mackónak olyan gyógyszert - egy gombocska lehet a pirula -, amelyet nem lenne szabad megennie. Utána vigyük kórházba szegény macit... Ezek a bemutatók a kisebb gyerekekkel is megértetik, hogy miért nem szabad ezekhez hozzányúlni, és nagyobb a valószínűsége, hogy akkor sem fogja megkóstolni a rózsaszínű csábító tablettát, sem a színes flakonú tisztítószert, ha véletlenül egyszer a nagy rohanás közben elől felejtjük.

Égető vészhelyzetek

Legvédendőbb testrészünk: a fej

Kés, villa, olló, gyerek kezébe nem való!

Csontot érő fájdalmak

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: egészség, életmód
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache