Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 18 éves ]
2009-10-20
1 komment

Mesék anyákról

A nagysikerű Mesék férfiakról nőknek, illetve Mesék nőkről férfiaknak című kötetek megjelenését követően itt a Mesék anyákról. Boldizsár Ildikó ezúttal olyan meséket válogatott a kötetekbe, amelyek az apákról és az anyákról mondanak el megrázó, olykor valósággal sokkoló történeteket.


Persze nem csak a rossz apákról és rossz anyákról esik szó: a történetek között számos olyan akad, amely a gyermekét a síron túlról is segítő, gondos anyákról, és a fiait méltósággal, emberséggel felruházó apákról szól. Minden fiúnak, minden lánynak, minden apának és minden anyának megszívlelendő olvasmány!

„Az anyához fűződő kapcsolat mindenki életében a legfontosabb, és a fogantatás pillanatától meghatározó. Anyának lenni, anyává válni nem könnyű, sosem is volt az, és ezt a nehézséget a mesék sem hallgatják el. Több ezer mese szól arról az ambivalenciáról, amellyel az anyák kötődnek gyermekeikhez, és több ezer mese mutatja meg ennek másik oldalát is: a gyerekek ambivalens viszonyát édesanyjukhoz. A "mostoha" alakja kiválóan érzékelteti ezt az ellentmondásos viszonyt, valamint az anya -legalább- két arcát: a szerető, kedves, odaadó anyáét, és a haragos, szenvedélyes, sötét indulatokkal terhelt másikét. Az utóbbiból mintha több került volna a mesékbe, s ennek oka elsősorban az, hogy a mesék mindig problémákkal foglalkoznak. A valóságban általában nem a jó anya jelent problémát, hanem a jó anya hiánya. A mesék -legyen szó szerelemről, életről vagy halálról- nem azt vetítik elénk, ami rendben működik, hanem azt, amit rendbe kell – mert rendbe lehet – hozni.”

Cimkék: életmód, szabadidő
Hozzászólások
1db hozzászólás
cache