Milyen idős a gyermeked?
[ 1 éves - 12 éves ]
2010-01-02
15 komment

Mézédes csapda

A kalciumban gazdag tejjel töltött csoki szelet, a létfontosságú vitaminokat tartalmazó  gumicukor, a gyümölcsdarabokkal tűzdelt eperturmix, és még sorolhatnánk a termékeket, melyekkel a gyártónk lépten-nyomon elcsábítják a gyerekeket és nem utolsó sorban szüleiket. De igaz-e az ígéret? Valóban egészségesek ezek az édességek? Ennek járt utána a német Stern tévé, íme az eredmény.

Az egészség mítosza régóta kötelező velejárója az élelmiszerreklámoknak, különösen, ha kifejezetten gyerekeknek szánt ételekről van szó. Korábban jó  ideig elég volt a tarka csomagolás, a vidám figurák, és a gyerekekből máris rajongást váltott ki az új termék. A szülő pedig mit tehet: kénytelen teljesíteni a hőn áhított cukor vagy csoki után nyöszörgő szeme fénye vágyait.

Ma is hasonlóképpen „működik”  a reklám, mégis mások az elvárások. Nem dőlünk már be mindennek, hiszen a szülők tisztában vannak vele, mennyi mesterséges anyag kerül a sokszor már ételre nem is emlékeztető, hupi-lila költeményekbe. Így új követelmények elé lettek állítva a reklámkészítők: az édességnek is az egészségesség látszatát kell keltenie! Ezt a csomagolások is mutatják, sokszor hatalmas érett gyümölcsök borítják a terméket, ami igazából koncentrátumból és tartósítószerből áll.

A csokiból a reklámban sokszor igazi egészséges tízórai válik, ami gabonából és tejből  áll. Bizonyára van is benne néhány százalék ezekből a tápanyagokban gazdag élelmiszerekből, ám a csoki nagy része mégiscsak zsír és cukor.


Jól tálalt édességek

A Stern tévé felkért szakértői 400 bejegyzett, kifejezetten gyermekeknek szánt élelmiszert találtak a piacon. Nyolc évvel ezelőtt ez a szám még csak 250-re rúgott. A dortmundi Gyermektáplálkozási Kutatóintézet újravizsgálta a bejegyzett élelmiszerek tartalmát. Az eredmény szerint az élelmiszerek összetétele az utóbbi évben semmit sem változott. Ez azért meglepő, mert például az egyik népszerű, csokijait szinte csak tejből álló készítményként reklámozó cég termékeiről évről évre elmondják a reklámban: most még egy extra adag tejet adtunk hozzá. A vizsgált termék tejprotein tartalma azonban mit sem változott. Sokszor a plusz tej csak egy kanál tejport jelent, az extra teljes kiőrlésű gabona-adag pedig csak egy kevés lisztet.

Vannak azonban olyan anyagok, amiből bőségesen találunk az emlegetett élelmiszerekben: ez nem más, mint a zsír és a cukor. Az édességek cukortartalma sokszor önmagában meghaladja az ajánlott mennyiséget. Ami pedig a hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat illeti: a szakértők véleménye szerint, ha változatos, egészséges táplálkozásra szoktatjuk gyermekünket, nincs szükség ilyen jellegű táplálék-kiegészítésre. Mellesleg, ezekből az anyagokból is megárt a sok.

Amire igazán szükség van

Egy hét év körüli gyereknek legfeljebb 38 gramm cukrot szabad ennie naponta. A legtöbben mégis túllépik ezt a számot. Ez nem is csoda, hiszen már egy szelet csokiban is legalább 10 gramm cukor van. A kakaó népszerű reggeli italnak számít a gyerekek körében, nem is gondolnánk, hogy egy csomag kakaópor több mint 107 kockacukrot tartalmaz.

Stefan Lück táplálkozási szakértő szerint azonban nem kell kétségbe esnünk. Azt tanácsolja a szülőknek, arra vigyázzanak, ne váljanak az édességek a gyermek táplálkozásának alapvető részévé. Vagyis semmiképpen ne engedjük, hogy a gyerek naponta fogyasszon belőlük. Egy egészséges gyermeknek azonban semmi baja sem lesz attól, ha néha elmajszol egy szelet csokit.

  - Szlezák Anikó -

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: egészség
Hozzászólások
15db hozzászólás
cache