Milyen idős a gyermeked?
[ 4 1/4 éves ]
2009-07-09
0 komment

Mi a te feladatod? – A felelősség

A gyerek még nem igazán áll készen arra a felelősségre, amit egy háziállat, vagy akár egy szobanövény gondozása jelent, ahhoz viszont elég nagy már, hogy segítsen az etetésben, illetve az öntözésben. Ezek a kicsi részfeladatok megtanítják neki a felelős magatartást.

Remek feladat egy óvodás számára, ha segítenie kell a kertben, vagy a szobanövények gondozásában. Imádják a növényeket figyelni, miközben nőnek, virágot és termést hoznak, különösen, ha úgy érezhetik, hogy ez a jelenség részben az ő érdemük.

Szerezzünk egy kis locsolókannát, ami elég könnyű, hogy a gyerek elbírja, akkor is, ha tele van. Ne legyen túl nagy, és legyen minél hosszabb, vékonyabb csöve, hogy kevesebb víz lötyögjön félre. Az első néhány alkalommal mutassuk meg neki, mennyi vizet kell beleönteni, aztán hagyjuk, hadd oldja meg ő maga. Azt viszont ne várjuk el tőle, hogy emlékezzen, mikor is kell meglocsolni a növényeket. Erre nekünk kell emlékeztetnünk.

Ugyanez vonatkozik a háziállatok etetésére is. A gyerek valószínűleg nagyon segítőkész, de rendszeresen, következetesen nem tudja még elvégezni ezt a feladatot. Nekünk kell emlékeztetnünk, ha ideje feltölteni az etetőtálat, vagy a vizes edényt. Tanítsuk meg, hogyan kell ezt biztonságosan elvégezni: az állat ne legyen a gyerek körül, mikor önti az állateledelt a tálba, és soha ne ingerelje, piszkálja, mikor már eszik, illetve ne próbálja meg elvenni az ételt előle. Egy kutya, de akár egy macska is elég vehemensen tudja védelmezni az ennivalóját.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache