Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 1 éves ]
2009-08-17
0 komment

Mi van a pelusban?

A kis dolgok a legnagyobbak. A kisbaba széklete sok mindenről árulkodik. Utalhat betegségre, de életkori és táplálkozási sajátosságból is fakad.

Sötét színű, sűrű állagú

Az újszülöttek széklete általában sötétzöld, vagy fekete és sűrű állagú. Ez a mekonium, más néven magzatszurok, ami még születése előtt a kisded bélrendszerében volt. Néhány alkalom után kiürül a baba szervezetéből és beindul a normális emésztés. A széklet lágyabb és világos színűre vált.

Aranysárgás, anyatejes

Ahogy szopni kezd a kisbaba, a magzatszurkot felválta ez a szemnek tetszetősebb állag és szín jelenik meg. A szoptatott babák széklete lágy, szinte folyékony, lehet akár fröcskölő, habos is, előfordulhat benne nyálka is, színe változhat sárgától, barnán át egészen a zöldig. A tápszeres kisdedek széklete keményebb, színe világosbarna vagy sárga.
Zöldszínű

A zöld (fűzöld, almazöld, spenót zöld) színű székletnek számos oka lehet. Előfordulhat, hogy a tej zsírosabb, de fogzás is kiválthatja. Olykor betegségek kísérőjelensége is lehet. Más esetben éhezési székletnek is nevezik, ami azt jelenti, hogy a kisded csak annyit eszik, ami a fenntartásához elég, de nem elégséges a súlygyarapodása, és nem fejlődik. Az édesanya ránézésre is meg tudja állapítani, hogy valóban erről van-e szó? Ilyen esetekben a csöppség úgy tetszhet, mintha „nagy lenne rá a bőre”. Más esetben, ha jó étvágy és jó súlygyarapodás mellett jelentkezik, aggodalomra semmi ok.

Vércsíkot tartalmaz

A vércsíkot tartalmazó széklet utalhat a végbél berepedezésére és fertőzésre is. Oka lehet az is, hogy a kisded szopás közben megsebesítette a mellbimbót. Amennyiben ez utóbbira nem került sor, orvoshoz kell fordulni!

Fekete

A csecsemőnél megjelenő fekete színű széklet a bél felsőbb szakaszából eredő vérezgetés tünetét jelentheti. Ez esetben is orvoshoz kell fordulni. Amennyiben a kisded vaskezelést kap, akkor mindez ártalmatlan velejáró csupán.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: egészség
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache