Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 13 éves ]
2010-11-06
0 komment

Miért látják a gyerekek másként a világot?

Egy brit tudós azt állítja, hogy agyunk csak kiskamasz korunkra tanulja meg felnőtt szemmel nézni a világot.

A Sheffieldi Egyetem kutatója, Jim Stone azt állítja, hogy 13 éves korunkra tanuljuk meg pontosan feldolgozni, hogy a fény felülről érkezik, és csak ekkor látjuk már felnőttként a minket körülvevő tárgyak formáit, nevezetesen azt, hogy azok konvexek (bármely két pontjuk összeköthető anélkül, hogy kimennénk a határoló vonalakból) vagy konkávok (nem minden pontjuk köthető össze úgy, hogy a határoló vonalakon belül maradjunk).

Stone a vizsgálatában 171 négy és tíz év közötti gyermeknél mérte, hogy képesek-e megkülönböztetni egymástól a konvex és konkáv alakzatokat úgy, hogy 10 domború és árnyalt képet mutatott nekik. Az eredményei szerint évente 0,43 ponttal javulnak a képességeink ezen a téren. Feltételezve, hogy minden életkorban ugyanezt a tendenciát mutatjuk, Stone úgy véli, hogy leghamarabb 13 éves korunktól látjuk úgy a világot, mint a felnőttek.

„A gyerekek valóban a felnőttektől eltérő módon látják a világot, mivelhogy a jelek szerint az észlelésük sokkal ingatagabb. Nem csoda hát, ha nem tudnak anélkül nézni a felhőkre, hogy egy kutyát vagy medvét ne látnának bennük.” – idézi Stone-t a New Scientist.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: fejlődés
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache