Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 3 hetes ]
2009-08-20
0 komment

Miért olyan érdekes az újszülöttek külseje?

Kevés újszülött van, aki rögtön szépségversenyt nyerne, ami persze nem meglepő, ha végiggondoljuk, min is mentek keresztül. De valóban normális dolog az, hogy a fejük ennyire el van nyúlva és a nemi szerveik ennyire meg vannak dagadva? Íme, néhány információ, hogy miért is néznek ki az újszülöttek annyira... nos, furcsán.

A fej

Ha rendes úton adtál életet a kisbabának, akkor a fejét elnézegetve könnyen gondolhatod, hogy nem csoda, hogy nehéz volt a szülés – hiszen milyen nagy a baba feje a test többi részéhez képest!

A baba fejének alakja is érdekesnek tűnik: legalábbis csúcsosnak. Ez a szülés következménye, jobban mondva inkább annak, amikor keresztülpréselődött a szülőcsatornán. A "rendes" fejforma nagyjából a szülés után egy héten belül visszaáll.

Ez alól persze kivételt képeznek a császármetszéssel világra jött babák – ők a fejrészlegen némi előnyt élveznek, mivel őket "kiemelik" korábbi lakhelyükről, így a fejük sem nyomódik meg.

Vannak a baba fején hatszög alakú, puhább részek – apró nyílások a koponyán, amelyeket bőr fed. Ezek a nyílások teszik lehetővé, hogy a baba feje összezsugorodjon a szülés közben, majd később azt is, hogy az agy növekedésének helyet adva a koponyája is egyre nagyobb legyen. Egy van belőle elöl, egy pedig hátul, az utóbbi nagyjából négy hónap alatt, míg az előbbi körülbelül 9 - 18 hónap alatt záródik össze.


Karok és lábak

Miután nem kevés időt töltött az anyaméh biztonságában, eltelik egy kis idő, amíg alkalmazkodik a hirtelen jött szabadsághoz és képes lesz teljesen kinyújtani a kezeit és a lábait, amelyek egyébként egy-két héten belül elhagyják a behajlított formájukat és kiegyenesednek. Az egyenesedés során néha valóban úgy fog tűnni, mintha ó-lábai lennének.

A babák egy része nagyon kényelmesnek találja azt, amikor be vannak bugyolálva takaróval és össze vannak kuporodva, ez ugyanis nagyon erőteljesen hasonlít arra az állapotra, amit az anyaméhben élvezhetett.

Has


A baba valószínűleg "lead" néhány kilót az első pár hét folyamán, de az utána következő héten már vissza is fogja ezt hízni, az elkövetkezendő hónapokban pedig szedi magára a kilókat, és egyre jobban "kerekedik" majd.

A 10- 14. nap környékén a baba köldökzsinórjának csonkja le fog esni, és egy nagyon aranyos kis köldök marad utána.

Nemi szervek és a mellkas tájéka

Az újszülötteknél (mind a fiúknál, mind pedig a lányoknál) a nemi szervek és a mellkas tájéka úgy tűnik, mintha meg lenne dagadva, ez az extra adag hormonnak köszönhető, amely a születés előtt éri a szervezetüket. Előfordulhat, hogy akár a mellbimbóból, akár pedig a kislányok nemi szervéből folyadék szivárog – az utóbbi esetben a fehéres anyag mellé még némi minimális, vérre utaló színeződés is megjelenhet. Ez azonban nem betegségre utaló jel; az első néhány hét után magától el fog múlni.

Bőr

Az újszülöttek bőrének minősége és árnyalata attól függően változik, hogy hányadik hétre született meg a baba. A koraszülötteknek vékony, szinte áttetsző bőrük van, amelyeket apró, vékony szőrszálra emlékeztető valami boríthat, sőt, még lehet rajta látni azt a fehér, sajtszerű leheletfinom réteget, amely a magzatvíztől védte meg még az anyaméhben. Minél később született meg a baba, ezekből annál kevesebb lesz a testén.

Bármilyen is legyen a bőrszíne a babának, mindegyik újszülött vöröses-lilás bőrrel születik, amely egy-két napon belül átváltozik rózsaszínes-vöröses színűre. A rózsaszín színanyag a vérerekből származik, amely áttetszik a baba vékony bőrén keresztül. Mivel a baba vérkeringési rendszere folyamatosan fejlődésben van, a kezei és a lábai kékes színezetet ölthetnek néhány nap erejéig. A rá következő hat hónap során alakul ki a baba bőrének végleges színe.

Ha az első pár nap során a baba bőre sárgás árnyalatot kap, akkor lehet, hogy egy enyhébb sárgaság esete áll fenn. Az egészséges újszülötteknek több mint fele mutatja a sárgaság jeleit, amely azért történik, mert a szervezetük lebontja a plusz vörösvérsejteket.

A sárgaság általában elmúlik egy héten belül, kivéve azoknál, akik koraszülöttek: az ő esetükben egy kicsit tovább tart a folyamat. Általában nem kell aggódni miatta, de érdemes megemlíteni az orvosnak.

A babák kb. 30-40%-a születik úgy, hogy apró fehér vagy sárga színű pontok láthatók az arcukon, amelyek apró pattanásokra emlékeztetik az embert. Általában minden különösebb kezelés nélkül eltűnnek.

A pattanások megjelenése sem szokatlan az újszülöttek esetében, egyötödüknél az első hónapban megfigyelhetők, és elsősorban a homlokon és az orcákon jelennek meg. Néhány hónapon belül ez is elmúlik magától.

Anyajegyek: bármilyen formában megjelenhetnek, az alakjuk, színük és méretük változó és bárhol felbukkanhatnak. Az anyajegyek egy bizonyos típusa nem is jelenik meg a szülés után több napig vagy hétig. Ezek többsége ártalmatlan, van, amelyik néhány éven belül elmúlik és lesz olyan, amelyek élethosszig tartó helyet "bérelnek" ki a baba testén.


Haj

A babák haja az, ami általában a legtöbb meglepetést okozza az esetlegesen felkészületlenebb szülőknek – fekete hajú szülőknek vörös vagy szőke babájuk születik, a szőke párok pedig egy apró Elvis-hasonmást tarthatnak karjaikban. Az újszülöttek hajának nem sok köze van ahhoz, milyen színt vesz majd fel később a hajkorona, ugyanis a baba haja – még ha azzal is születik – az első néhány héten vagy hónapban kihullik és új nő helyette. Az "új" haj már színében, sőt, állagában is változhat, mégpedig akár az első hat hónapon belül. Úgyhogy a szín változásán kívül ne lepődjetek meg, ha a korábbi fürtök helyett máshogy áll majd be a kisbabátok haja.

Szemek

A legtöbb fehérbőrű babának – bár nem mindnek – születésekor sötétszürke-sötétkék színű a szeme, amely aztán majd hónapok, vagy akár évek során változik át olyan színűvé, amely végigkíséri majd életében. A legtöbb esetben az a szín, amely 6 - 9 hónapos kora között látszik, lesz majd a végleges.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: fejlődés
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache