Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 24 hetes ]
2009-09-17
2 komment

Mik a legjelentősebb rejtett házi veszélyforrások egy újszülött számára?

Ne gondold, hogy különösen nagy feladat megóvni egy újszülött testi épségét. Ebben a korban a baba még túl kicsi ahhoz, hogy igazán nagy kárt tudjon okozni magában. Nem tud még a szájába venni gombokat, vagy kimászni a kiságyból, és ahhoz is el kell telnie jó pár hónapnak, hogy a lépcső felé totyogjon.

Ennek ellenére persze soha sincs korán figyelni a biztonságra. Mielőtt kisbabád megérkezik, megtanulhatod, hogyan kezeld a rejtett veszélyeket.

Biztonságos alvás: a bölcsőhalál kockázatának csökkentése érdekében az újszülöttet a kezdetekben mindig fektesd a hátára, egy keményebb matracra. Alvás közben ne legyen nála semmi olyan puha dolog, mint például párna, birkabőr, plüss játék, ilyesmi.

Egy meleg, egyrészes öltözék, vagy például egy rugdalózó sokkal jobb választás, mint egy takaró, ami esetenként betakarhatja a kicsi fejét és így megnehezíti számára a levegővételt.

A matracnak pontosan kell illeszkednie a kiságyba, hogy gyermeked még véletlenül se eshessen az ágy és a matrac közé. Éppen ezért feltétlenül győződj meg róla, hogy a kiságynak nincs-e valamilyen hiányossága, törött része, vagy éppen üdítős palack méretű hézag az ágy és a matrac között.

Biztonságos pelenkacsere: még a legkisebb babák is könnyen megtalálják a módját, hogy egy óvatlan pillanatban leguruljanak a pelenkázóról, ha őrizetlenül hagyjuk őket, úgyhogy feltétlenül biztonsági öves pelenkázót vegyünk, vagy rakjunk magunk egy szíjat arra a pelenkázóra, amit használunk. A másik megoldás, hogy soha, egyetlen másodpercre se hagyjuk gyermekünket őrizetlenül!

Ennek ellenére, ha be van kötve kisbabád, akkor se hagyd magára a szobában! (A telefon várhat.) Csökkentheted a leesés kockázatát egy pokróccal is vagy egy szétnyitott ruhapelenkával az öltöztetőn.

Biztonságos fürdetés: akár a babakádban, akár a mosdókagylóban vagy a kádban fürdeted gyermekedet, egy pillanatra se hagyd magára! Mikor felül, lehet jó ötletnek fog tűnni, hogy vegyél neki egy fürdőkádba helyezhető ülőkét, de vigyázat ez a kád-kiegészítő hamis biztonságérzettel tölthet el. Fulladtak már meg babák, mert felfordult az ülőke, vagy kicsúsztak belőle.

Lássuk, hogyan óvhatod még meg gyermekedet a további váratlan veszélyektől:

  • Ne tarts a baba közelében nehéz és törékeny tárgyakat! A képkereteket, kerámiafigurákat és hasonlókat rakd el az öltöztető és a kiságy közeléből, így gyermeked biztosan nem tudja leverni és összetörni azokat.

  • A baba bútorait a veszélyes helyektől minél távolabb helyezd el, ne legyen a pelenkázó vagy a kiságy az ablak, vagy a függöny zsinórjának közelében! Ezzel elkerülheted, hogy gyermeked nyaka köré tekeredjen a madzag, vagy esetleg kiessen az ablakon.Ez lehet, hogy elsőre buta tanácsnak hangzik, de ne feledd, hogy már az egészen kis csecsemők is igen leleményesek a veszélyek megtalálásában. A későbbiekben tapasztalni fogod, hogy a szerinted teljesen biztonságos szobában is megtalálja lurkód azt a veszélylehetőséget, ami neked álmodban sem jutott volna eszedbe!
  • Feltétlenül ellenőrizd, hogy a magas, nagy és esetleg instabilnak tűnő bútorok rendesen rögzítve vannak-e a falhoz! Ez különösen akkor nagyon fontos, ha olyan helyen élsz, ahol akár földrengés is előfordulhat.

  • Amikor a baba a kezedben van, akár egy apró botlás is végzetes lehet. Az elesések, megbotlások elkerülése érdekében használj sok éjjeli lámpát, ne legyen zsúfoltság és rendetlenség a padlón, és feltétlenül rögzíts a lépcsőhöz korlátot, ha esetleg nincs!

  • Ügyelj az otthoni tűzvédelemre is! Helyezz el füstjelzőt minden hálószobában, a közeli folyosókon, és lehetőleg az otthonod minden szintjén! Ha a füstjelzőid már több, mint tíz évesek, cseréld le őket! Tarts legalább egy tűzoltó készüléket minden emeleten és egy karbon monoxid detektort gyermeked alvóhelyének közelében!

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: életmód
Hozzászólások
2db hozzászólás
cache