Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete ]
2010-07-26
0 komment

Mikor próbálkozzunk a babával?

Tudod, hogy mikor a legérdemesebb próbálkoznotok, ha kisbabát szeretnétek?

Figyeld a menstruációs ciklusod!

A menstruációs ciklus figyelése, megismerése nagyban segíthet kikalkulálni az ovuláció időpontját. Vezess róla naptárt, milyen időközönként jön meg, változik-e a ciklus hossza, szabályos időközönként érkezik-e vagy sem.

Mint ahogy a legtöbb nőre nem igaz a tankönyvekben tanított 28 napos ciklus (egyeseknél 26 napos, másoknál akár 34 is lehet), úgy sokaknál az ovuláció se a két menstruáció közti 14. napon következik be. Van, akinél a 10.-en, de az is megeshet, hogy a 25.-en. Utóbbi esetben teljesen felesleges a 14. nap környékén próbálkozni a babával.

Milyen jelek tanúskodnak biztosan az ovulációról?

-         testhőmérséklet
-         hüvelyváladék
-         méhnyak elhelyezkedése

A méhnyak elhelyezkedését nem annyira fontos figyelni, de a másik két tényezőt mindig együtt kell nézni, ha meg akarjuk tudni, vajon fogamzóképesek vagyunk-e vagy sem. Ezek alapján egyszerű megállapítani az ovulációt, amennyiben odafigyelünk rájuk…

Testhőmérséklet

Felébredés után rögtön mérd meg a testhőmérsékleted, még mielőtt kikelnél az ágyból. Kezdd a ciklusod első napján, ami a menstruációd első napja (ha este jön meg, értelemszerűen másnap reggel). A testhőmérsékleted ezen a napon lesz a legalacsonyabb. Jegyezd fel a mért adatot. Habár a testhőmérsékletedben valószínűleg lesznek kisebb-nagyobb ingadozások, észre fogod venni, hogy lesz egy pont (az ovuláció után), amikor észrevehetően magasabb a szokásosnál.

Amennyiben nem megy könnyen az ovuláció időpontjának a meghatározása, néhány hónapig vezesd a naplót, hogy jól láthatóvá váljon a minta. Amennyiben így se sikerül, vidd el a nőgyógyászodhoz, és kérd meg, hogy segítsen. A testhőmérsékletet befolyásolja az alváshiány, a betegség, az alkoholfogyasztás, de az is hatással lehet rá, ha előző este a szokottnál tovább maradtál fenn.

Hüvelyváladék

A ciklus elején a vagina elég száraz, de ahogy közeleg a peteérés ideje, egyre ragadósabbá, krémesebbé válik. Amikor az állaga a tojásfehérjére emlékeztet és nyúlik az ujjaid között, akkor biztos lehetsz benne, hogy érdemes próbálkozni a babával. Elég nehéz nem észrevenni, a legtöbb nő ilyenkor nagyon „nedvesnek” érzi magát. Gyakran megesik, hogy akik nem tudják, miről van szó, azt hiszik, hogy hüvelyfertőzéssel állnak szemben. Az ovuláció után a folyadék gyorsan veszít sűrűségéből, nyúlósságából.

A méhnyak helyzete

A méhnyak helyzetének változását, nevezetesen előrébb csúszását nem könnyű nyomon követni, de türelemmel és gyakorlással megtanulható. Kezdd alapos, szappanos kézmosással. Helyezd magad kényelembe, hogy megvizsgálhasd a méhnyakat, például az egyik lábad tedd fel a WC-re, kád szélére vagy guggolj le. Mindig ugyanebben a helyzetben végezd az ellenőrzést, és ugyanakkor. A középső ujjad helyezd a hüvelyedbe és tapintsd ki a puha méhnyakat, milyen magasan helyezkedik el, mennyire van nyitva vagy zárva, mennyire nedves. Amikor könnyen eléred, a legnyitottabb és lágyabb, akkor vagy a legfogamzóképesebb.

A fogamzóképesség további jelei

Gyakran tapasztalhatók a következő másodlagos jelek is:

-         pöttyvérzés
-         egyoldalú fájdalom
-         megduzzadt szeméremajkak vagy szeméremtest
-         hasi püffedés
-         vizesedés
-         energikusság
-         érzékenyebb látás, szaglás, ízlelés
-         érzékenyebb keblek és bőr
-         mellfeszülés

Habár ezek a jelek nem jelzik olyan megbízhatóan a fogamzóképességet, mint az előttük említettek, sok nő számol be megtapasztalásukról, és segíthetnek megtalálni a peteérés időpontját.

Ha tehát már sikerült megállapítani, mikor a legnagyobb az esélyed a fogantatásra, nincs más hátra, vágjatok bele, és remélhetőleg 9 hónap múlva a gólya is bekopogtat az ajtótokon!

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: terhesség
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache