Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 6 éves ]
2010-07-01
8 komment

Milyen kezes lesz a baba?

Egészen kicsiként mind a két kezünket megközelítőleg azonos mértékben használjuk. Van olyan gyermek, akinél már kétéves korára kialakul, hogy a későbbiekben melyik keze lesz a nyerő, de van, akinél ez csak jóval később, iskoláskorban fejlődik ki. Sőt, olyanok is vannak, akik mind a két kezüket egyformán használják.

Habár biztonsággal egy másfél-kétéves gyermeknél az esetek többségében még nem lehet megmondani, hogy jobbos vagy balos lesz-e, jó móka megfigyelni, melyik kezességre utaló jeleket mutat.

1) Nyúlj utána!

Ültessük le a csöppséget az etetőszékbe, és az asztalon szórjunk szét előtte néhány méretre és színre is teljesen egyforma műanyag kanalat. Vajon melyik kezecskéje lesz aktívabb a kanalak begyűjtésében?

2) Lépcsőzzünk!

A kéz dominancia mellett beszélhetünk láb dominanciáról is. Sok esetben a jobb kezeseknek a jobb, a bal kezeseknek pedig a bal lábuk a domináns. Ha gyermeked már tud lépcsőzni, figyeld meg, melyik lábacskájával lép fel először a lépcső fokaira. Jó esély van rá, hogy a kezei közül is azt fogja előnyben részesíteni (bár nem garancia!!!).

3) Labdázzunk!

Játsszatok egy kis labdával, ami gyermeked egyik kezében is elfér. Melyik kezével dobja el többször?

Még egyszer mondjuk, ne feledd, sokunknál iskoláskorban alakul csak ki véglegesen a kézpreferencia. Így lehet, hogy a most a balját előnyben részesítő lurkó végül jobbos lesz. Mindenesetre jegyezd fel a mostani megfigyeléseket, néhány év múlva minden bizonnyal érdekes lesz visszaolvasni őket gyermekeddel.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: fejlődés
Hozzászólások
8db hozzászólás
cache