Milyen idős a gyermeked?
[ 8 éves - 18 éves ]
2011-02-23
0 komment

Mit tehetünk a gyermekkori elhízás ellen?

A gyermekkori elhízás talán a 21. század egyik legmeghatározóbb fiatalkori betegsége világszerte, mely egyre nagyobb figyelmet igényel az átlagembertől is. A baj csak az, hogy sokan nem ismerik fel időben, pedig megelőzhető lenne a súlyos elhízás. Ne hagyjuk, hogy a mi gyerekünk is gyarapítsa a túlsúlyos fiatalok statisztikáját. Megelőzhető ez az állapot? Mit lehet tenni?

Tény, hogy rengetegen szenvednek a súlyfeleslegtől, ennek számtalan oka lehet: rossz anyagcsere, erős testalkat, egyéb külső tényezők, ám csak kis százalékuknál  található egészségügyi probléma a háttérben. Az esetek többségében elmondható, hogy a kilók valóban a bevitt kalóriák nagy mennyiségének köszönhetően szaporodnak Sajnos az elhízottak többsége egy egész életen át ádáz küzdelmet vív a túlsúllyal, gyakran eredménytelenül.  Bár rögös a feles kilók leküzdéséhez vezető út, a következő tippek mindenképp megérnek egy próbát. Felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt.

- Álljunk le a zsíros ételek fogyasztásával. Felejtsük el a chipset, sült krumplit, cukros üdítőket! Higgyük el, a tömérdek zsíros étel habzsolásával azonnal gyarapodik a súly Ha úgy érezzük, mindenképp nassolnunk kell valamit, az zöldség vagy gyümölcs legyen! Az E-vitaminban dús nasik nemcsak esszenciális tápanyagokat juttatnak a szervezetbe, de bizonyos fajtáik még a gyorsabb anyagcseréhez is hozzájárulnak. A fő, hogy iktassuk ki a zsíros ételeket az étrendedből. Ez nem könnyű, ismervén a magyar étkezési szokásokat, de talán itt az ideje a reformkonyha bevezetésének a családban.

- Mindenképp keressünk fel szakembert! Mielőtt radikális diétába kezdünk, kérjük ki a háziorvos véleményét. Ha ő bármi gyanúsat észlel, továbbküld majd egy alaposabb kivizsgálásra. Hormonális zavarok tekintetében például igen színes a paletta, számtalan túlsúlyos tinédzser életét keserítik meg. Ha hasonló betegséget diagnosztizálnak gyermekednél, ne aggódd túl, hisz az orvostudomány többé-kevésbé képes megbirkózni ezzel a problémával, csak készülj fel hosszú távú gyógyszeres kezelésre.

- Amennyiben az orvos nem fedezett fel semmilyen fizikai rendellenességet, valószínűleg pszichikai tényezők húzódnak a mértéktelen túlsúly hátterében. Ebben az esetben se ess ünkkétségbe, konzultáljunk pszichológussal. Ő majd megkísérli feltárni az esetleges lelki okokat. Ha már egyszer megvilágosodunk az okot illetően, könnyebb lesz harcolni az étkezési zavarok ellen. Az is elképzelhető, hogy szimplán a túl sok evés áll a háttérben, ebben az esetben csökkenteni kell az elfogyasztott kalóriák mennyiségét.

A fiatalkori elhízás elleni leghatékonyabb küzdelem mindenképpen a megelőzés! Ha odafigyelünk gyermekünk táplálkozására, mozgásra ösztönözzük és közben a lelki harmóniájára is ügyelünk, nagy baj nem lehet. Ha mégis elkezd hízni, ne várjuk meg, hogy 10 kiló plusz feljöjjön rá, cselekedjünk mielőbb!

- HM -

Cimkék: egészség
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache