Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 1 éves ]
2010-08-04
3 komment

Mit válaszolj, ha még mindig terhesnek néznek?

Nem mindenki Heidi Klum, hogy 3 héttel a gyermeke születése után már meg se látszik rajta, hogy anya lett (tegyük hozzá, valószínűleg a szupermodellnek se ment volna profi trénere nélkül a mutatvány). A többségünk a szülés után még jó ideig úgy fest, mintha éppen úton lenne a lurkó. Ez így természetes, hiszen a szervezet ekkor még regenerálódik a terhesség és a szülés után, és ennek bizony nem a korábbi vagy ahhoz közeli alak az első lépcsőfoka.

Ennek következtében azonban a szülés után még jó ideig azt hihetik rólunk, hogy éppen babát várunk. Kedvesen meg is kérdezi tőlünk a boltban a néni: „Mikorra várja a babát, aranyoskám?” Ő már kb. a tizedik, csak ma délelőtt. De tegnap is megkérdezték, azelőtt is, meg azelőtt is. Eleinte még nem is volt zavaró, de egy idő után azzá vált. Hogyan is kezeljük a helyzetet?

Először is tudatosítsuk magunkban, hogy a kérdező csak kedves akart lenni. Igen, nekünk már tele a hócipőnk a kérdéssel, lehet, már a szülés előtt is untuk, most pedig már kifejezetten idegesít minket. Ennek ellenére ne ordítsuk le szerencsétlen embertársunk fejéről a hajat, hogy „Már megszületett a baba.”, „Már nem vagyok terhes.” stb.

Inkább vegyünk egy mély lélegzetet és erőltessünk egy halvány mosolyt az arcunkra, majd nyugodt, kellemes hangon mondjuk, hogy már kopogott a gólya. El is lehet magyarázni, „Ó igen, tudom, hogy úgy néz ki, mintha babát várnék, de már megszületett a kicsi. Gyönyörű szép kislány!” Nem is fogják tovább firtatni, hogy de úgy festünk, mintha, egyből a kicsire fog terelődni a szó. Büszkélkedjünk hát vele!

Ha úgy véljük, a kérdezőnek még nincs gyermeke, némi magyarázatot is fűzhetünk hozzá: „Tudja, szülés után időbe telik, mire az ember lánya visszanyeri az alakját. A pocak kilenc hónapig csak tágult, hogy elférjen benne a baba, nem két nap visszaállnia.”

Azt se tiltja meg senki, hogy azt mondjuk, „vasárnap”, „21-én” – azt nem kell a kérdező orrára kötni, hogy két hete vasárnap, előző hó 21-én.

Tulajdonképpen nem is az a lényeg, mit mondunk, hanem az, hogyan kezeljük, hogy még mindig mindenki azt hiszi, még majd csak ezután megyünk a szülőszobába. Bosszankodás helyett szórakozzunk a szitun, és legyünk nagyon-nagyon büszkék rá, hogy anyák lettünk!

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: életmód
Hozzászólások
3db hozzászólás
cache