Milyen idős a gyermeked?
[ 1 éves - 10 éves ]
2010-10-03
0 komment

Mondd szépen, áááá!

Beköszöntött a hideg, elkezdődött a bölcsőde, óvoda, iskola. A gyerekek könnyebben meghűlnek, nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve, ráadásul a doktornéni látogatása sok gyerek számára rettegett program.

Ha egy gyermek óriási könnycseppekkel, hadakozva indul el az orvosi rendelő felé, majd a doktornénit meglátva rettegve bújik az anyuka mögé, sohasem a véletlen műve. Egyrészről lehet rossz tapasztalat, másrészről pedig a szülők helytelen hozzáállásának a következménye. Számtalanszor tapasztalom, hogy azzal próbálják jobb belátásra bírni a gyermeket, hogy „ha nem viselkedsz jól, szurit kapsz!” Ezek után csodálkozunk, hogy egy szimpla ellenőrzés alkalmával is félelemtől ordító csemetével kell megküzdenünk és már a fehér köpeny látványától is kirázza a hideg?

Az alap dolog, hogy a gyermeket soha, semmilyen körülmények között nem szabad az orvossal, injekcióval ijesztgetni, hiszen ez olyan maradandó feszültséget kelt benne és szorongást, ami akár felnőttkorára is kihathat. A másik fontos tényező, hogy soha se hazudjuk, például egy védőoltás alkalmával, hogy „ugyan, nem fog fájni!” A tapasztalatok azt mutatják, hogy az alapos felkészítés és az orvosnál való történések gondos átbeszélése minden esetben segíthet a csemeténknek abban, hogy megértse és elfogadja: ha beteg, akkor ezt az eljárást végig kell csinálni.

Ha védőoltást kap, akkor el kell neki magyarázni, hogy azt a későbbi betegségek megelőzéseként kapja, bizony talán kicsit fáj, kicsit kellemetlen, de ez rövid ideig tart. Álljunk elé jó példával, mi is kaptunk és lám csak, milyen egészségesek vagyunk. Persze nem egyszerű a dolog, és biztos, hogy sírás nélkül nem ússzuk meg, viszont a gyermekünk lelke sem sérül, és talán egyszerűbben fogja legközelebb a rendelő felé venni az irányt.

A felkészítésben és az élmények feldolgozásában rengeteget segíthet, ha otthon, játék közben lemodellezzük például babával, mackóval a történéseket. Ma már igen kedvező áron kapható műanyag orvosi szett, de akár saját barkácsolású játékokkal is eljátszathatjuk, mit csinál majd vagy mit csinált a doktornéni, és hogy gyógyítja meg a kis betegeket.

Ha már egészen pici korban ezek az elvek alapján járunk el, a későbbiekben sokkal könnyebb dolgunk lesz. Természetesen azt nem állíthatjuk, hogy minden gyermeknél beválik a módszer, viszont azt igen, hogy a pici lelküknek jót tesz, ha játékban kifejezve feldolgozhatják az orvostól való tartózkodást, félelmet.

- BB -

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: egészség
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache