Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete - 18 éves ]
2011-01-31
2 komment

Moss okosan!

Belegondoltunk már, hogy mennyi energiát, vizet és pénzt emészt fel a fogyni nem akaró szennyesáradat patyolattisztává varázsolása? Nem is merünk ezen morfondírozni? Holott jól tesszük, ha felülvizsgáljuk mosási szokásainkat, ugyanis néhány, többletidőt és -energiát nem igénylő változtatással pénztárcakímélővé tehetjük többé vagy kevésbé piszkos ruháink tisztítását.

Valóban mosni kell?

Ha egy pulóver, nadrág csak addig volt rajtunk, míg elugrottunk benne a boltba, és nem lett pecsétes, nem izzadtunk bele, akkor azt nem kell azonnal a szennyesbe dobni. Még egyszer, esetleg kétszer nyugodtan viselhető, mielőtt kimossuk. Ez természetesen a felsőruházatra érvényes, az alsóneműre nem.

Ne menjen fél gőzzel a gép

Minden egyes mosógépen jelölve van az optimális töltési mennyiség, ennél több ruhát ne gyömöszöljünk bele, ám fél gőzzel se indítsuk be. Ha tehetjük, akkor várjuk meg, míg összegyűlik egy mosásra elegendő szennyes. Ugye mondanunk se kell, hogy a gép egy-egy programja nem azt nézi, hogy két vagy hat darab ruhát mosunk-e éppen, hanem azok szerint a paraméterek szerint fogyasztja a vizet és az áramot, amit egy-egy programjához gyárilag hozzárendeltek?

Áztassunk

A makacsabb szennyeződések javarésze áztatást igényel. A mosógépek is rendelkeznek ugyan áztató programmal, de ha a mosandó ruháknak csupán egy kisebb részét kell ilyen kezelésben részesíteni, akkor jobban megéri mosás előtt lavórban beáztatni azokat.

Válasszunk alacsony hőfokot

A kevésbé koszos ruhákból az ajánlottnál alacsonyabb hőfokon is eltávolítható a szennyeződés. Sőt a komolyabb kosz és piszok is kijön belőlük, ha olyan mosóport választunk, melyet kifejezetten arra fejlesztettek ki, hogy kevésbé magas hőfokon is ugyanazt a hatást érhessük el vele, mint magasabbon.

Használjuk ritkábban a szárító programot

A mosógép szárító programja is energiát fogyaszt. Amennyiben tehetjük, ne használjuk, maradjunk inkább a hagyományos teregetésnél.

Válasszunk energia- és víztakarékos mosógépet

Ha már mindenképpen újra kell cserélni a mosógépet, akkor az új energia- és víztakarékos legyen. Igen, többet kérnek el érte, de hosszú távon nemcsak az árát hozza be, hanem még spórolhatunk is vele.

Cimkék: életmód
Hozzászólások
2db hozzászólás
cache