Milyen idős a gyermeked?
[ 3 éves - 7 éves ]
2009-11-30
0 komment

Nagy örömök és nagy esések…

Emlékszel még arra, milyen volt megtanulni biciklizni? Leesni, a térdet lehorzsolni, és hogy milyen volt az a csodálatos, felemelő érzés, amikor érezted, hogy rákaptál a "kétkerekezés" ízére? Jó hírünk van: mindezeket újból átélheted – ezúttal azonban a gyermeked lesz az, akit ki kell bányászni a tüskés bokorból....

A kerékpározni tanulás segít a gyermekednek abban, hogy új képességekre tegyen szert, nem beszélve arról, hogy önbizalom-erősítésre is kiválóan alkalmas. A gyerekek képességei ezen a téren is különbözőnek bizonyulhatnak: van, aki két forduló után már Tour De France-ot nyerne (legalábbis  s szülők ezt mondogatják), van viszont olyan, akinek egy kicsit több bátorításra lesz szüksége. A következőképpen tudunk ebben segítségükre lenni:

Mire lesz szükségünk?

A türelem mellett a legfontosabb, ami kell: egy kerékpár. A hozzáértők azt javasolják, hogy még "beetetésként" érdemes egy olyan fajta biciklit venni, aminek nincs pedálja, hogy megszokja a gyerek azt, hogy azzal lófrál fel és alá. Ezekből rengeteg féle kiszerelés van, akár olyan is, ami fából készül – alternatív (és hosszútávon kifizetődőbb) megoldásként viszont egyszerűen vehetünk egy rendes biciklit, amelyről leszereljük a pedálokat, ugyanazt a hatást elérve.

A kerékpárok attól függően, hogy milyen testmagasságú a használója, különböző méretű kerekekkel kaphatóak. Bár életkorok szerint is fel van tüntetve általában a boltokban egy ajánlás, érdemes a gyereket magaddal vinni, hogy ott ráülve ki is tudja próbálni, megfelelő-e az adott méretű bicikli a számára.

Megoszlanak a vélemények a sisak használatáról – mi mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy vegyetek a gyereknek! Kezdő kis biciklistákat ugyan ritkán ér olyan baleset, ami veszélyezteti a gyerek fejét, ám nem árt, ha már a legelső naptól kezdve hozzászokik a sisakhoz. Ha úgy döntötök, hogy beszereztek egyet, akkor győződjetek meg arról, hogy megfelelő méretű; ebben a kérdésben a boltban biztos, hogy tudnak segíteni. Ha a maximális elővigyázatosság mellett voksolsz, akkor beszerezhetsz neki térd- és könyökvédőket is.

Ja, és persze ne feledkezz el beszerezni olyan szerszámokat, amelyek majd a lyukas gumik megjavításához kellenek és természetesen a pumpa se maradjon ki a sorból.

Hol és mikor érdemes kezdeni?

Ezek a dolgok függnek részben attól is, mennyire magabiztos a gyermeked és mekkora örömmel veti bele magát a kétkerekezés örömeibe – általában úgy tartják, hogy négy éves kor körül a gyerekek már kedvet kapnak a bringázáshoz és elég ügyesek is hozzá.

A legjobb hely a szárnypróbálgatásokra természetesen egy olyan terület, ahol rengeteg hely van. Eleinte nagy a késztetés arra, hogy inkább füves területen próbálkozzatok, ami érhető is, hiszen nagyságrendekkel kisebbeket lehet esni, viszont az is tény, hogy sokkal nehézkesebb ott bringázni, mint az aszfalton.

A kerékpározás tanításának alapszabályai

A közhiedelemmel ellentétben az, hogy fékezni tudjon a gyerek, fontosabb, mint hogy jól egyensúlyozzon – célszerű ezt a sorrendnél is figyelembe venni. A gyerekek jóval többször terítik be az aszfaltot azért, mert nem tudnak fékezni, mint az egyensúlyozás nem megléte miatt – hiszen ha nem tud egyensúlyozni, akkor nem is tud messzire tekerni.

Amíg hozzá nem szokott a pedálokhoz és a kormányhoz, feltétlenül segítsünk neki az egyensúlyozásban. Amikor már tudja, hogyan kell megállni, álljunk mögé, és segítsük a csípőjénél vagy a vállainál megtartva. Mutassuk meg neki, hogy mindig abba az irányba kormányozzon, amerre érzi, hogy esni fog, mivel így tudja maga alatt tartani a biciklit.

Ha már megvan az egyensúly, akkor érdemes a kormányzásra összpontosítani, ahol egy kis bejáratás és gyakorlatszerzés után szlalomozással lehet megszilárdítani az előzőleg megszerzett alapismereket. Ha ráérez a dologra, nem fogjuk tudni megállítani, csupán távolról, egy padon ülve szemlélhetjük legújabb kedvenc tevékenysége közben.

Cimkék: életmód
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache