Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete ]
2010-07-20
0 komment

Ne gyúrj a babára?

A túl sok edzés, sportolás csökkenti a nők fogamzási képességét.

Állítják a norvégiai Tudományos és Technológiai Egyetem kutatói. A vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy a túl sokat edző nőknek háromszor nehezebb teherbe esniük, mint a csak könnyedebben „gyúró” társaiknak. Még úgy is, hogy a kutatók egyéb tényezőket is figyelembe vettek, mint például az életkor, a súly, a házastársi viszony és a dohányzás.


A norvég kutatók eredményei nagyjából egybevágnak egy korábbi amerikai tanulmánnyal is, melynek során a Harvard Egyetem munkatársai élsportoló hölgyeket vettek górcső alá. Ők azt találták, hogy a sportolónők havi ciklusa gyakran rendszertelen és csökkent a fogamzóképességük, mikor éppen aktívan készültek egy-egy megmérettetésre. A további adatok azt mutatják, hogy a főként kardio edzéseket (például futás, aerobic) végző nőknél a mesterséges megtermékenyítés sikere 30%-kal kisebb, illetve zavar léphet fel a menstruációs ciklusukban és a reproduktív szervek hormonháztartásában.

Természetesen szó sincs arról, hogy a babára vágyó nők most azonnal hagyjanak fel mindenféle edzésformával. Az egészség és fogamzóképesség szempontjából igenis fontos a rendszeres testmozgás, csupán nem szabad túlzásba vinni, és ajánlott kifejezetten a reproduktív szervek működését elősegítő gyakorlatokat, például speciális jógagyakorlatokat választani, melyek nem csak ezen szervek oxigénellátását, hormonháztartását javítják, de a leendő kismama stressz szintjét is csökkentik.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache