Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 12 éves ]
2010-07-29
2 komment

Ne kanálból add az orvosságot!

Az International Journal of Clinical Practice című orvosi szaklapban a görög orvosok nyomatékosan kérik a szülőket, ne kanállal adagolják a folyékony állagú orvosságot a lurkóknak.

Az athéni Alfa Institute of Biomedical Sciences mini kutatásában a vizsgálatot végző szakemberek 25 háztartásból összesen 49 kanalat gyűjtöttek be. Míg a legkisebb kanalak űrtartalma mindössze 2,5ml volt, addig a legnagyobbaké 7,3. Jelentős különbség, főleg ha egy kisgyermeknek adagoljuk vele a gyógyszert.

A legnagyobb kanalat használó szülő 192%-kal több gyógyszert adhat be a gyermekének, mint a legkisebbet használó.

Emellett egy kanálba, ugyebár, nem tudjuk olyan pontosan kimérni a mennyiséget, mint egy ml skálával ellátott adagolóval vagy fecskendővel. Elég, ha egy kicsit megremeg a kezünk, és máris kész a túladagolás. Vagy éppen alul is adagolhatjuk a gyógyszert egy kisebb kanállal, akkor meg nem fog használni.

A gyógyszerekre nem azért írják rá az adagolást, mert jól mutat a csomagoláson, hanem azért, mert az ettől való eltérés súlyos gondokat okozhat, ne térjünk hát el tőle (vagy az orvos által javasolt mennyiségtől), és használjuk az adagolót!

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: egészség
Hozzászólások
2db hozzászólás
cache