Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete - 41 hetes terhes ]
2009-09-24
3 komment

Ne károsítsd babád dohányzással!

A nőgyógyász Robert Welsch nők ezreinek segített már, hogy teljesüljön életük álma, egy egészséges bébi világrahozatala. De a rengeteg sikerélmény mellett volt egy olyan esete is, mely igazán megrémítette: a terhes nő erősen dohányzott.

–  A dohányzás első helyen áll azok között a dolgok között, melyek ártalmasak lehetnek a fejlődő magzat számára – magyarázza Welsch, aki egy michigani kórház szülész-nőgyógyász szakosztályának vezetője. Számtalan komplikációval találkozott már: koraszülésekkel, kórosan alacsony súllyal születő babákkal, de még halvaszületettekkel is. Meglátása szerint a szülés biztonságosabb, a baba pedig egészségesebb lehetne, ha a dohányzó terhes nő lecserélhetné függőségét egy komolyabb betegségre, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség.

Az orvos ezt a kijelentését azzal magyarázza, hogy ezek a betegségek gyógyszeres kezeléssel kordában tarthatók, míg a dohányzó anya magzatát semmi nem védheti meg a veszélytől.

Miért olyan veszélyes a terhesség alatti dohányzás?

A cigaretta több mint 4000 vegyszert tartalmaz, többek közt cianidokat, ólmot és majdnem 60 rákkeltő hatású összetevőt. A terhesség alatti dohányzás során ezek belekerülnek véráramunkba, azon keresztül pedig eljutnak a babához is.

–  A 4000 vegyszer között egy sincs, ami pozitív hatással lenne a magzatra, ellenben van kettő, ami kifejezetten káros: a nikotin, és a szénmonoxid. Ez a két méreg a felelős majdnem minden komplikációért a terhesség alatt, melyeket a dohányzás okoz – magyarázza James Christmas nőgyógyász szakorvos.

A legkomolyabb komplikációk, mint a koraszülés, halvaszületés vagy az alacsony súly, mind annak köszönhető, hogy a nikotin és szénmonoxid együttes hatásaként akadozik a gyermek oxigénellátása. A nikotin összeszűkíti az ereket, így a vérben lévő oxigén nehezen, vagy egyáltalán nem jut el a babáig. Olyan, mintha arra kényszerítenéd a gyereked, hogy lélegezzen egy szalmaszálon keresztül. Külön tetézi a bajt az is, hogy az oxigént szállító vörösvérsejtek felveszik a szénmonoxid molekulákat. Így hirtelen a vékony szalmaszál nem tud annyi oxigént továbbítani, amennyit kellene.

Hogyan befolyásolja a baba fejlődését a dohányzás?

Az oxigénhiány visszafordíthatatlan fejlődési rendellenességeket eredményezhet. A füstölgés miatt duplájára nő az esélye a már említett koraszülésnek, alacsony súlynak, illetve a halvaszületésnek.

Jó, ha tudod, hogy minden szál növeli a kockázatot. A kevesebb cigaretta ugyan jobb, mint az egész doboz, de a különbség nem olyan nagy, mint gondolnád. A test éppen a legelső dózisra a legérzékenyebb a nap folyamán, és már pár szál is érszűkületet okozhat. Ezért van a dohányos magatartás rendkívüli mértékű hatással a magzat egészségére.


Súly és méret

Ha az anya napi egy doboz cigarettát szív el a terhesség alatt, az akár fél kilóval is csökkentheti a baba születési súlyát. Két doboz elszívása már akár egy egész kiló, vagy még több veszteséget is okoz. Néhány nő örül ennek a lehetőségnek, mivel nincsenek tisztában vele, hogy a baba méhen belüli növekedésének megakadályozása rossz hatással lehet az élettartamra is.

Test és tüdő

Az alacsony súllyal születő babák teste fejletlen. A tüdejük még nem képes önállóan kiszolgálni őket, ezért legtöbb esetben légzőkészülékre kell kötni őket. Ez a későbbiekben légzőszervi problémákhoz is vezethet.  Azok a gyerekek, akiknek az anyja dohányzott a terhesség alatt, hajlamosabbak az asztmára is, és kétszeresére, vagy akár háromszorosára nőhet a hirtelen csecsemőhalál esélye is.

Agyi funkciók

A terhesség alatti füstölgés élethosszig tartó károsodást okozhat az agyban is. Az ilyen gyerekeknek általában alacsony az iq-ja, tanulási és magatartás problémákkal küszködnek.

Kutatások kimutatták, hogy ezek a gyerekek előre be vannak programozva a jövőre nézve. Ők biztosan dohányozni fognak a későbbiekben, és néhány cigaretta is elég lesz majd ahhoz, hogy rászokjanak.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
3db hozzászólás
cache