Milyen idős a gyermeked?
[ 6 1/4 éves ]
2009-07-09
0 komment

Ne piszmogj! - A hatévesek és az idő

Teljesen normális jelenség, ha piszmog a gyerek, de egyesek sokkal többet csinálják, mint a többiek. A piszmogók egy része született álmodozó, vagy csak könnyen elkalandozik a figyelme. Mások nehezen alkalmazkodnak a változásokhoz. Ha gyermeked is a notórius piszmogók közé tartozik, próbáld ki a következőket:

  • Figyelmeztesd elégszer. Hatásos módja a piszmogás megelőzésének, ha 5-10 perccel a játék vége előtt szólsz, hogy hamarosan mást fogtok csinálni.
  • Addig ne szakítsd félbe a játékot, amíg nincs rá valóban szükség. Valószínűleg te is piszmognál, ha valaki videójátékod legizgalmasabb pillanatában kérne meg, hogy locsold meg a virágokat.
  • A problémás időszakokról készíts napi vagy heti táblázatot, hogy gyermeked tudja, mikor mi következik. A gyerekeknek egyértelmű elvárásokra van szükségük.
  • Dicsérd meg, mikor gyors volt. Ne félj kilátásba helyezni, hogy a piszmogásnak következményei lesznek.
  • Ne nevezd csigabigának, bántani fogja – és ebbe az irányba tolja a viselkedését. Tudod, meg akar felelni az elvárásaidnak.
  • Ügyelj a hanghordozásodra. Abban a percben, ahogy könyörgőre fogod, „Késésben vagyunk”, rájön, hogy „Eljött az én időm. Most tényleg magamra vonhatom a figyelmét.”
  • Vegyél egy órát neki. A legtöbb hatéves félórás, órás pontossággal már le tudja olvasni az időt. Szabj határidőket, és szólj rá, hogy gyakran nézze meg, hány óra.
Ahogy egyre több iskolai program kezdi megtölteni a naptárad a digitális kalendáriumod helyett szerezz be egy falra akaszthatót! Akaszd a lakás központi részébe, mint például a konyha, hogy gyermeked is láthassa. Így könnyebben rávezeted az idő és dátumok megértésére, valamint a fontos családi eseményekről is képet kap!

Képek forrása: flickr.com


Hozzászólások
0db hozzászólás
cache