Milyen idős a gyermeked?
[ 5 éves ]
2009-07-09
11 komment

Nélkülük egy tapodtat se? – Cumi és maci

A gyerek szeretett plüssmacija, vagy babája, amit korábban mindenhová magával cipelt, egyre több időt tölt otthon? Ahogy egyre idősebb és függetlenebb, ritkábban kanyarodik vissza a jól ismert tárgyakhoz, bár végérvényesen még nem akarja elhagyni őket.  


Sok gyerek évekig megtartja a kedvenc maciját – és használja is őket stresszes időkben, vagy lefekvéskor. Más ötévesek pedig továbbra is ragaszkodnak a kedvencükhöz, és maguknál tartják, amikor csak lehetséges.

A legtöbb óvodában nem örülnek az otthonról bevitt „kacatoknak”, úgyhogy érdemes lehet finoman szoktatni a gyereket ehhez, például felállíthatunk egy új szabályt: „Maci nem hagyhatja el a házat.”
Szintén régi, jól megszokott maradvány a hüvelykujj szopása – ehhez viszont jobb, ha nem ragaszkodik. A legtöbb fogorvos úgy véli, célszerű leszoktatni erről a szokásról ötéves korára, mivel rossz hatással van a fogsorra, asszimetriát okozhat.


A hüvelykujj szopogatásához ragaszkodó gyerekek többsége felhagy ezzel az iskola kezdetekor, többnyire először nappal, aztán idővel éjszaka is elhagyja majd. Egyes esetekben a gyerek nagyon ragaszkodik ehhez a szokáshoz, nehéz leszoktatni róla. Ha a mi csemeténk is ilyen, próbáljunk meg olyan légkört teremteni, amiben teljesen biztonságban érzi magát, így talán feleslegessé válik számára ez a rítus, és magától abbahagyja.

Minél jobban erőltetjük, hogy hagyja abba, és minél többször parancsolunk rá, annál frusztráltabb lesz – ami még több ujjszopáshoz vezet. A legáltalánosabb indokok a stressz, az unalom, és a fáradtság.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: nevelés
Hozzászólások
11db hozzászólás
cache