Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete - 18 éves ]
2011-11-17
0 komment

Nem felejtettél el valamit?

Vannak mozdulatok, melyek belénk ivódnak. Például a reggeli kávé alatt a tűz elzárása, a vasaló kihúzása, a lábtörlő használta. Sajnos azonban vannak olyan dolgok, melyek valahogy nem akarnak beidegződni.

Az egyik ilyen a biztonsági öv használata. Még mindig nagyon sokan vannak, akik nem igazán szeretik eme eszközt használni. Holott életet menthet. A statisztikák szerint ütközésnél 50%-kal javítja a túlélés esélyét. Száraz tény? Akkor fogalmazzuk át: ha 50 km/h-val hajtunk neki valaminek, olyan erővel vágódunk a szélvédőnek, mintha 3 emeletet zuhannánk. Ugye így már meggyőzőbb, hogy ne felejtsük el bekapcsolni az övet, akkor se, ha légzsák van a járműben, az ugyanis nem helyettesíti eme egyszerű biztonsági felszerelést.

A másik dolog, amit ismét csak szeretünk figyelmen kívül hagyni, az a headset használata, mikor vezetés közben telefonálunk. A készülék nagy előnye, hogy kezeink szabadok. A legjobb, ha olyan készülékünk van, melyen elég egy gombnyomás, hogy telefonálhassunk, vagy esetleg hangvezérelt. Azonban, ha komoly társalgást folytatunk, inkább álljunk félre. Az nem mentség, hogy a gépjármű utasaival is szoktunk beszélgetni. Ugyanis az autóban velünk utazók is nagyjából ugyanazt érzékelik a külvilágból, amit mi. Elhallgatnak, ha látják, hogy veszélyesebbé vált a forgalmi helyzet, szólnak, hogy jön egy őrült mögöttünk stb. A telefon másik végén lévő személyek ezt nem tehetik meg, és ha rájuk figyelünk, akkor romolhat az érzékelésünk…

Ám ha tökéletesen odafigyelünk is előfordulhat, hogy megbokrosodik a jármű alattunk. Például ősszel nő a féktáv. Az ok nem másban keresendő, mint hogy az idő száraz, és mi úgy gondoljuk, hogy ráérünk még a téli gumival. Igen ám, de 7 fok alatt a nyári gumi már száraz úton se biztonságos, felülete megkeményedik, tapadóképessége csökken. Ha pedig esik, havazik, arról már jobb nem is beszélni. Nem spórolunk vele, ha nem cseréljük le a gumikat az évszaknak megfelelő változatra, hiszen a nem rendeltetésszerű használat csökkenti az élettartamukat. Ne spóroljunk hát ezen, az életünket mentheti meg, ha a megfelelő gumi szettel fut az autónk!

A sort még bőven folytathatjuk, ha a közlekedésbiztonságról és arról beszélünk, mennyi mindent érdemes megtenni, hogy minimalizáljuk a ránk leselkedő veszélyeket és azok utóhatásait. Például: Katt IDE és tudj meg többet!

Cimkék: biztonság
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache