Milyen idős a gyermeked?
[ 1 éves - 10 éves ]
2009-09-19
3 komment

Nem látsz a szemedtől?

A gyerek egészséges fejlődésének szempontjából rendkívül fontos az időben elvégzett szemészeti szűrővizsgálat. Ha a szülő azt észleli, hogy csemetéje mozgása, reakciói bizonytalanok, vagy a kicsi arra panaszkodik, hogy az iskolában nem látja jól a táblát, akkor feltétlenül gyermekszemész szakorvoshoz kell fordulni. Az időben diagnosztizált szembetegségek rendkívül jó hatékonysággal gyógyíthatók.

Bár 3 éves kor előtt nehéz megfelelően és kielégítően vizsgálni a látást, a csecsemő és a kisgyermek szemeinek a kezdettől fogva kellő figyelmet kell szentelni! Ideális esetben a 32. terhességi hét előtt megszületett koraszülötteket kezdetben havonta, majd három- és hathavonta szemész szakorvos vizsgálja.

A gyermekkor egyik legjelentősebb szemészeti betegsége a kancsalság. A két szemünk együttműködése bonyolult reflexek eredménye A szemünk és az agyunk közötti kapcsolat "tanulással" jön létre, a folyamatot a látás maga biztosítja, és teljessé csak néhány éves korban válik. Ha a gyermekszemészeti szakorvos azt állapítja meg, hogy fénytörési hiba okozza a kancsalságot, akkor szemüveg segítségével próbálja párhuzamosra húzatni a szemeket. A legkisebbeknél, akiknél még nem biztonságos a szemüveg hordása, először tapasszal próbálnak segíteni a problémán. Ha a szemüveggel történő gyógyítás nem vezet eredményre, és továbbra is megmarad a szemtengelyferdülés, akkor később sor kerülhet műtéti beavatkozásra.

A gyermekkorban előforduló leggyakoribb látásprobléma a tompalátás, rendszeres szűréssel azonban lényegesen csökkenthető az ilyen gondokkal küzdő gyermekek száma. Az egészséges szemek pupillái egyforma nagyságúak, csillogóan feketék. Az ettől eltérő, például fehéres-szürkés homályos, vagy foltos szembogarat mindenképpen meg kell mutatni gyermekszemésznek. Ha a szemlencse nem tiszta, gyakorlatilag szürke hályogról beszélünk. Műtéti megoldással orvosolható a probléma, a homályos lencsét tiszta műanyag lencsére cserélik. Ez ma már rutin beavatkozás, mely után újra tiszta lesz a fény útja a szembe.

Manapság egyre többet hallani olyan esetekről, amikor a gyermeknek elzáródik a könnycsatornája. Ilyen esetekben először a – naponta többszöri – könnyjárat feletti masszázzsal próbálják megnyitni a könnycsatornát: a belső szemzugtól az orr oldalán lefelé masszírozva a váladék a könnyjáratból az orrba ürül. Ha a masszírozás nem vezet eredményre, s a könnycsatorna megint csak elzáródik, fel kell keresni a gyermekszemészetet. A gyermekszemészeti szakrendelésen a színvakság is kimutatható. A gyermek hat-nyolc éves korában, amikor már jól kommunikál és bizonyos feladatokat meg tud oldani, számokat fel tud ismerni, a szakorvos teljes bizonyossággal felállítja a diagnózist.


Gyakran keresik fel a gyermekszemészeti specialistákat a szemet irritáló, allergiás panaszokkal. A szem folyamatos viszketésének, szárazságának fő okai az allergizáló pollenszemek. Ilyen esetben ajánlott naponta többször hideg vízzel lemosni az arcot, míg a szemszárazságon a patikákban recept nélkül kapható műkönnyel lehet segíteni. Ha a házi kezelések ellenére sem múlnak a panaszok, akkor szemészhez kell fordulni, aki a huzamosabb ideig használandó, allergiás panaszokat enyhítő szemcseppet ír fel. A pollenallergiás panaszok a tél közeledtével elmúlnak, így nem lesz szükség a napi cseppentésre sem.

Már kilenc hónapos korban is elvégeztethető a szemészeti szűrővizsgálat, de igazán az iskolakezdés előtt telnek meg a szakrendelők, a szülők ilyenkor viszik gyermekeiket szemészetre.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: egészség, életmód
Hozzászólások
3db hozzászólás
cache