Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Fejlődés >
[ 3 1/2 éves ]
2009-07-09
0 komment

„Nézd, mit tudok, mami!” – Veszélyes mozdulatok

„Nézd anyu, nézd!”  – kiáltja a gyerek, miközben lecsúszik a csúszdán – fejjel előre. Egyre növekvő bátorsága bizonyára a frászt hozza ránk néhányszor a játszótéren. Imádja bemutatni, tesztelni újonnan szerzett képességeit, és roppantmód büszke rájuk.

Háromévesen a gyerek tud lábujjhegyen járni, próbál egy lábon állni (és néha sikerül is neki pár másodpercre), tud jó gyorsan szaladni, ugrani, és a háromkerekű bringájával is magabiztosan közlekedik. Hogy fejlődésben tartsuk ezeket a nagy motoros készségeket, mindenképpen iktassunk be legalább egy órányi fizikai erejét igénybe vevő tevékenységet a napjába. A szabad játék rengeteg lehetőséget nyújt a futás, ugrálás gyakorlására.

A szervezettebb játékok, mint a fogócska, az ugróiskola, vagy az egyszerűbb labdajátékok építőleg hatnak az állóképességre és a koordinációra. Az egyensúlyérzék javításához biztassuk, hogy sétáljon végig a járdaszegélyen. Házi gyártmányú akadálypályákat a lakásban és az udvaron is bármikor felállíthatunk, ezek fejlesztik a gyerek térérzékelését: „Mássz fel a székre. Jó, most ugráld körbe a kisasztalt.” Még jobb, ha meg is mutatjuk neki, mit kell csinálnia – egy kis mozgás nekünk is jót tesz.

Veszélyérzete is fejlettebb, általában azon a határom mozog, amit még éppen csak meg tud csinálni. De bármikor áteshet ezen a határon – képletesen és szó szerint is. Ezért a szülői felügyelet ugyanolyan fontos, mint régebben!

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache