Milyen idős a gyermeked?

Nyolc és egynegyed éves gyermek

Egyre függetlenebb emberke

Mostanában egyre több jelét észlelheted gyermeked növekvő függetlenségének. Ezek egy része szívmelengető – mint például vonzalma a titkos erődítmények, belépés csak gyerekeknek kuckók iránt. Másik részük viszont fájdalmas, mint például amikor azt mondja, hogy utál téged. A jó hír, hogy fejlődési szempontból mind a kettő normális.

Gyermeked már képes összepakolni, mire lesz szüksége a nap folyamán: papírok, könyvek, plusz pulóver, uzsonnás doboz, kellékek az iskolai bemutatójához stb. Ám még mindig szükség van rád, nem árt, ha átnézed a csomagját. Emellett a nap végén a kipakolásnál is légy ott, lehet, alá kell írnod az ellenőrzőjét – és biztos, ami biztos, nézd meg nem maradt-e egy szendvics a táska mélyén.

Habár gyermeked még mindig túl kicsi hozzá, hogy sokra emlékezzen egy európai körútból vagy, hogy élvezze a hosszú órákat a múzeumokban, már készen áll a szórakozással egybekötött családi kirándulásokra. Legyen az egy hétvége, egy egynapos kirándulás, vagy egy hosszabb út, keressetek olyan úti célokat, melyek összefüggésbe hozhatók iskolai tanulmányaival. Utatok során ejtsetek útba olvasmányaihoz illő látnivalókat, múzeumokat, melyekben vannak gyermek részlegek is.

Ha gyermeked elkapta a kreativitás heve – legyen az festés, építőkockázás, vagy járdarajz készítés – próbálj meg örülni neki, ahelyett, hogy a hátrahagyott rumlin aggódnál. Semmi se töri le jobban a kreatív ént, mintha minden öt percben meg kell állni mosdani. Bármennyire is szeretnéd, ne avatkozz bele a remekmű születésébe. Ez a gyermeked víziója; nincs „jó” és „rossz”, még akkor sem, ha a vonalak girbegurbák, a színek pedig rendbontók.

Gazdaságos megoldások

Minél nagyobb a csemetéd, annál több pénzt visz el a háztól. Hogyan spórolhatnál többet? Bankkártya helyett használj készpénzt. A kutatások szerint a bankkártyával fizetők hajlamosak 30%-kal többet költeni, mint a készpénzt használók.

Habár kényelmetlenebb, készpénzes fizetés esetén kétszer is meggondoljuk, megvegyünk-e valamit, ilyenkor szó szerint látjuk, ahogy a pénz kivándorol a tárcánkból. Sokkal kézzelfoghatóbb, mint a bankkártyás fizetés, aminek bankszámla csappantó jellegét csak később érzékelhetjük. A csekkes és a hitelkártyás fizetés is hasonló a bankkártyáshoz, ilyenkor is jobban költekezünk, mintha a bankókat kellene kiadni a kezünkből.

Amellett, hogy kevesebbet költesz, gyermeked felé azt üzened, hogy a vásárlás a pénztárcád soványítja, és nem azt, hogy a műanyag varázslatos módon mindent előteremt.

Szeretet és konfliktusok

Egyesek szerint a szülőknek tilos a gyerek előtt vitatkozni. Ez igaz is olyan fontos kérdésekben, mint a nevelés vagy az anyagi helyzet. Ám a gyermek hasznos tanulságokat vonhat le, ha látja, hogy szülei apróbb dolgokban nem értenek egyet – különösen, ha végül intelligensen sikerül közös nevezőre jutniuk.

Így a gyerekek megtanulhatják, hogy a szeretet és a konfliktusok megférnek egymás mellett. Láthatják, hogy fontos elmondani a véleményünket, ugyanakkor az is fontos, hogy nyitottak legyünk a másik emberére is.

Hogy is van ez a gólyával?

A kisbaba születésének első meséit már nem hiszi el a nyolcéves. A teljes valósághoz azonban még kicsi. Tehát kezeld őt korának megfelelően, és tudd, nem teszel szívességet gyermekednek, ha a gólya kérdésről hetet-havat összehordasz. A nyolc éveseknek komoly kérdéseik vannak, és egyértelmű válaszokat akarnak kapni.

Mikor szexuális jellegű kérdéseket tesz fel neked, próbálj meg olyan egyenes választ adni, amennyire ez lehetséges. Nyugodtan nevezd a nevükön azokat a bizonyos testrészeket, és a dolog technikai részével kapcsolatban se kell szégyellősen fogalmaznod.

Viszont légy egyszerű, hogy gyermeked megértse, miről beszélsz: „A pénisz azért lesz nagy, mert szivacsos anyag van benne, ami megtelik vérrel.” „A kislányoknak nincs kukijuk, puncijuk van.” „A férfi ondójának és a nő petesejtjének egyesüléséből lesz a kisbaba, aki az anyuka méhében növekszik.”

Kutya, macska, hörcsög

Ebben a korban a legkedveltebb a kicsik körében a kis állatok tartása. Akár van kisállatotok, akár nincs, fontos, hogy gyermeked tisztában legyen az alapvető biztonsági szabályokkal. Tudja, hogy idegen állathoz nem megyünk csak úgy oda, az állatokat nem zavarjuk meg evés közben. Tanítsd meg, hogyan kell megközelíteni egy ismerős kutyust, cicust – felfelé fordított, nyitott tenyérrel, vagy lefelé fordítottal, hogy az állat megszagolhassa.

Arra is tanítsd meg, hogy a vadállatokhoz nem szabad odamenni. Még a látszólag veszélytelenekhez, mint amilyenek a sérült madarak, kis mókusok se, mert betegségeket terjeszthetnek.

Miez tartasm magam?

Habár gyermeked már kezdi megérteni mások nézőpontjait, ez az érettsége gyakran még nem terjed ki a testvéreiére. Ha kiterjedt volna, akkor nem ismernénk a testvéri rivalizálás fogalmát – ami egyébként normális, bejósolható része a családi életnek.

Előre kalkulálj be egy kis „elvakult dühöt”, mikor a tesó igényei is felmerülnek! Habár csökkentheted a köztük kirobbanó hatalmi harc hevességét, képtelenség megakadályozni a testvérek közti versengést.

Elfogadható, ha más gyerekét fegyelmezed? Ezt a kérdést egyre többször fogod feltenni magadnak, ahogy gyermeked egyre többször hívja át játszani a barátait. A válasz, igen. Egy nyolcéves még nem elég nagy hozzá, hogy tudja, másoknál más házirend van érvényben.

Tudatosítsd kis vendégedben a szabályokat – nincs szaladgálás a medence körül, nincs ugrálás az ágyon – és figyelmeztesd, mikor megszegi őket. Ha továbbra is rosszul viselkedik, akkor cselekedj, vége a pancsolásnak, a játéknak a hálóban. Ha a dolgok irányítása kicsúszik a kezedből, vess véget a játékdélutánnak.

Légy büszke gyermekedre

Fantasztikus érzés, mikor gyermeked olyan dolgokat próbál ki, amiket te sose (gördeszkázás, hegedülés), és olyan képességeket is elsajátít, amiknek te sose voltál a birtokában. Ez egy újabb jele annak, hogy gyermeked független ki emberke és kezd különálló életet élni.

Néha ez az új szakadék közted és gyermeked közt elbizonytalaníthat. Örülj az erőfeszítéseinek – ne légy kemény magaddal, amiért te nem vagy profi gördeszkás. Te másban vagy jó.

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache