Milyen idős a gyermeked?

Nyolc és fél éves gyermek

Sok-sok ölelés

Rengeteg kérdés kergeti egymást a 8 és fél éves gyermekek szüleinek a fejében. Adjak neki zsebpénzt? Mennyit? A lányom már miért nem játszik a legjobb barátjával, aki egyébként fiú? És miért, ó miért nem jut eszébe, hogy felakassza a táskáját, mikor hazaér? Van néhány válaszunk.

Az ölelgetés jót tesz a nyolcévesnek– még akkor is ha tiltakozik ellene, mondván, nagy ő már ehhez. Habár egyre kevesebb alkalom adódik egy kis ölelgetésre ahogy gyermeked kinő az ölben ülő korból, azért a gyengéd szeretet ezen formáját nem lehetetlenség becsempészni a mindennapokba.

Egyes családoknál egy gyors ölelés a reggeli ébredés, valamint az esti elköszönés része. (Az érintést kevésbé preferáló gyerekek félálomban, vagy amikor nagyon álmosak a legfogékonyabbak az ilyesmire.)

Illeszd be az ölelést dicséreteid közé. A dorgálás utáni ölelés nagyszerű módja annak, hogy a konfliktus után tiszta lappal nyissunk.

Egy anya sok mindentől könnyekre fakadhat: anyagi gondok, ha meg kellett szidni a gyermekét (vagy egy társát), vagy ha egy eltévedt baseball labda összetörte a porcelánt. Jó ha tudod, hogy a sírás stresszoldó, és annak a jele, hogy bár szinte már hátul is van szemed, mégis csak ember vagy. Nem is baj, ha nyolcévesed lát a szemedben néha egy-egy könnycseppet, hiszen meg kell tanulnia, nem szégyen, ha kimutatjuk az érzelmeinket.

Fő az egészség

Tanítsd meg rá gyermeked, hogy ha nincs nála zsebkendő, akkor tüsszentéskor fordítsa el a fejét a hónalja felé. Így nem kerül baciáradat a kezére, a levegőbe. A papír zsebkendő remek választás tüsszentéskor, mindig kezet kell mosni a használatuk után.

Az influenza elleni oltás 6 hónapos kortól és afelett mindenkinek ajánlott. Még a krónikus betegségekben szenvedőknek is. Ám ha gyermeked rendszeres évi rutinvizsgálata nem az influenza szezonra esik, könnyen elfelejtkezhetsz róla, ezért nem árt előre bejegyezni a naptárba az oltás esedékes időpontját.

Törődj magaddal

És még mindig nagyon fontos, hogy törődj magaddal! Öt perc szünetet akarsz? Helyezkedj el kényelmesen és csukd be a szemed. Lélegezz mélyen, és lassan engedd ki a levegőt, míg kettőt számolsz. Utána lassan lélegezz be, hármat számolva, és lélegezz ki, négyet számolva. Folytasd egészen tízig, és ismételd meg. Csak a légzésedre és a számolásra figyelj. Engedj el minden mást, gondolkodás, ítélkezés nélkül.

A terhesség alatt sok anyuka élvezettel merült el egy kád vízben – ám ez a szokás valahol elveszett út közben a harmadik osztály felé. Pedig érdemes lenne feleleveníteni ezt a szokást. Egy kellemes mártózás lazítja az izmokat és a feszültséget is elűzi.

Az illatok is segíthetnek. A kamilláról és a levenduláról, például kimutatták, hogy megváltoztatják az agyhullámokat, és ellazultságot idéznek elő. A vanília csökkenti az idegességet. A jázmint a felfrissülésre tartogasd: fokozza az éberséget.

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache