Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete - 18 éves ]
2010-08-27
0 komment

Nyugalom! …és gyermeked se fog elhízni!

Egy nemrégiben publikált tanulmány szoros összefüggést vél felfedezni a gyermekkori elhízás és a család stressz-szintje között.

A svéd Linköping Egyetem kutatói 7443 család életét követték nyomon a gyermekük születését követő 5-6 évben, a famíliát érő stresszhatásokat vizsgálva.

A vizsgálati szempontokat alkotó stresszorok között olyan tényezőket figyeltek, mint a családban előforduló betegségek, balesetek, a szülők kapcsolata (válás), munkanélküliség, társadalmi támogatás hiánya, verbális vagy fizikai erőszak, a gyermek egészsége és fejlődése miatt érzett aggodalom.

Azokat a családokat sorolták a magas stressz-szinttel rendelkezők közé, melyeknek az említettek közül egyszerre minimum két problémával kellett szembenézniük. A tanulmány eredményei szerint ezekben a famíliákban jóval magasabb volt a gyermekkori elhízás előfordulása, mint az alacsony stressz-szinttel rendelkezőkben.

„Vitathatatlan, hogy a családok képesek megbirkózni a stresszhelyzetekkel – ám nem akkor, ha egyszerre több is jelen van az életükben.” – idézi a motherandbaby.com a kutatás egyik vezetőjét, Felix-Sebastian Koch doktorandusz hallgatót.

Koch szerint az egyik válaszreakció a stresszre a gyerekek elhízása, bár megjegyzi, nem csupán a magas feszültség tehető felelőssé a túlsúlyosság kialakulásáért, de egyértelműen közrejátszik benne, mintegy erősítve a gyermekkori elhízásért felelős többi tényező hatását.

A svéd kutatás megerősíti annak az 1999-2000-es amerikai felmérésnek az eredményeit, mely szerint a stresszes körülmények közt élő anyák gyermekei kétszer hajlamosabbak az elhízásra társaiknál.

Felmérések, kutatások, ok-okozati feltárások, veszélyforrások kiemelése, elszomorító statisztikák közlése (elrettentés?). Vesszük az adást, próbáljuk is kikerülni a csapdákat, de valljuk be, bárhol is éljünk, manapság nehéz stresszmentesen élni. Gyakran nem is tőlünk függ, milyen akadály gördül az utunkba, a legjobb, amit tehetünk, hogy megtanuljuk kezelni ezeket a helyzeteket és gyermekeinket is megtanítjuk a helyes stresszkezelési technikákra.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: egészség
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache