Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Fejlődés >
[ 33-34 hónap ]
2009-07-09
0 komment

Nyugtalan éjszakák – Fogacskák érkezése és „balesetek”

Az utolsó tejfogak (egész pontosan a zápfogak) általában 20 és 33 hónapos kor környékén jelennek meg. A zápfogak felbukkanása kifejezetten fájdalmas lehet, mivel ezek elég nagyok. Ilyenkor enyhe láz is tapasztalható egyes esetekben. Az sem kizárt, hogy az amúgy már régóta jó alvó gyerek újra felsír az éjszaka közepén. Szerencsére a fájdalom nem tart tovább egy-két napnál foganként. Ilyenkor hagyjuk, hadd rágcsálja a játékát, a kezét, vagy egy meleg, de nem forró mosdókesztyűt, amíg túl nem jut a nehezén. Sok orvos ellenzi a szájsebészeti beavatkozást, mert ez arra ösztönözheti a gyereket, hogy addig harapdálja, piszkálja az ínyét, amíg az ki nem sebesedik!


Hirtelen éjjeli „balesetek”, átázott lepedők zavarhatják meg a nyugalmunkat. Nem tisztázott, hogy miért van az, hogy néhány gyerek nem tudja átvészelni az éjszakát vizelés nélkül – bár ez természetesen elég gyakori, főleg a fiúk, és a nemrég bilire szoktatottak körében. Az egyik elmélet szerint túl mélyen alszik a gyerek, és nem ébred fel időben. Ebben az életkorban még túl kicsi a húgyhólyag, vannak, akik erre vezetik vissza az éjszakai bepisilések okát. De vannak, akik úgy vélik, a központi idegrendszer a ludas, és az sem zárható ki, hogy genetikai okai vannak, és öröklődik.

Soha ne hibáztassuk a gyereket ezért, és ne szégyelljük: nem tehet róla. A legtöbb, ami tehetünk, hogy a bilit beiktatjuk az esti, lefekvés előtti rutin részeként, nem adunk inni lefekvés előtt a gyereknek – vagy csak keveset –, és természetesnek vesszük, ha éjszaka elázik az ágy. A legjobb védekezés a támadás: továbbra is használjunk pelenkát, amíg a gyerek képes nem lesz „szárazon tartani” egész éjszaka. Ha nem akarunk pelust használni, mert csak ritkán van rá szükség, akkor terítsünk gumilepedőt az ágyra – és készüljünk fel az éjszakai lepedőcserére.

Az efféle éjszakai balesetek 5-6 éves korban maguktól megszűnnek, amennyiben nem állnak orvosi problémák a háttérben.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache