Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete - 18 éves ]
2011-11-08
0 komment

Ön- és közveszélyes sofőrök: ki mit csinál vezetés közben?

Nagy-Britanniában hadjáratot indítottak azok az autósok ellen, akik a volánnál ücsörögve, a vezetés helyett másra koncentráltak. Bár a rendőrök számítottak rá, hogy sok szabálysértést fognak rögzíteni, az eredmény még őket is meglepte. Egy sofőr - aki szerintünk a maga nemében zseninek számít - , egyszerre több dologra is képes volt figyelni: vezette az autót, figyelte a forgalmat, a laptopján pötyögött, mindeközben egy rádiós feladvány megfejtését is papírra jegyzetelte és hogy éber maradjon, időnként még kávéjába is belekortyolt.

Ugyan igaz, hogy a legtöbb embert még mindig a vezetés közbeni telefonálásért és sms küldésért kellett megbüntetni, de olyan is akadt, akinek a volánnál ülve uzsonnázni támadt kedve, így kést ragadva, körtehámozásba kezdett. Természetesen mindegyik elvetemült autóvezetőt ügyesen megbüntették és egy szigorú ejnye-bejnyével bocsátották útjára a rend őrei. És hogy mi a helyzet nálunk? Körbekérdeztük néhány autós bajtársunkat, milyen sztorikról hallottak: ki mit csinál vezetés közben Magyarország útjain?

 

Első megkérdezett alanyom nem számít túl rutinos autósnak, de ennek ellenére ő sem lóg ki sorból. Ugyan nagyon extrém dolgokkal nem tudott elámítani, viszont elárulta, hogy az oktatók is halandó emberek, akik időnként vétkeznek vezetés közben: történetesen csajoznak…

„Autóvezetés közben külön oktatást kaptam nézelődésből, ami természetesen nem a kresz táblákra, mindinkább az ellenkező nem megfigyelésére irányult. Művészi szintre emelve a dolgot, ezt ma is előszeretettel alkalmazom, de mentségemre szolgáljon, hogy tényleg csak ezt! Egyébként telefonálni csakis headsettel szoktam, enni meg csak akkor, ha a számba adják a falatot!”

Mária sem tartozik azok közé az autósok közé, akik csakis az utat bámulva, merev gerinccel és kigubbadt szemekkel, minden szabályt betartanak…

 

„Több éve van jogosítványom és be kell vallanom, hogy pár hónap vezetés után már én is bátrabban nyúltam a szendvics, az üdítő és a telefon után. Odafigyelek, hogy mit csinálok és természetesen a saját és mások testi épségére is, de bizony van az a helyzet és van az az araszolós, dugóba ragadós szitu, amikor nincs más választása az embernek ha életben akar maradni! Annyira bátor még nem vagyok, hogy keresztrejtvényt fejtsek, de sminket igazítani előszeretettel szoktam!”

Aztán jöjjenek a durvább autóvezetők, akik szerint abban sincs semmi kivetnivaló, ha az ember a volánnál kívánja meg a párját, viszont sürgetős dolga nem engedi, hogy félreálljon egy pásztorórára. Természetesen kivételes, egyedi esetekről beszélünk és érthető okokból alanyaim nevét is mélyen elhallgatom…

 

„Tárgyalásra mentünk, ráadásul időre, viszont szégyen, nem szégyen megkívántam a mellettem ülő páromat. Őszintén szólva nehéz volt a vezetésre koncentrálni, miközben egy kicsit huncutkodott velem, de talán ez még külön pikantériát is adott a dolognak. A tárgyalás pedig igen jól sikerült!”

„Többször megesett, hogy csókcsata alakult ki a volánnál, az azonban csak egyszer, hogy tovább is mentünk, mindezt úgy, hogy közben vezettem. Inkább nem részletezném a dolgot, maradjunk csak annyiban, hogy a végállomásnál széles vigyorral szálltunk ki az autóból. Nem volt semmi gond ezzel, nagyon jó vezető vagyok és több dologra is oda tudok figyelni, még akkor is, ha ezek közül az egyik történetesen a barátnőm.”

 

Csak néhány esetet ragadtunk ki a nagy kalapból, melyben egyébként szinte kivétel nélkül csak olyan autósokra találtunk, akik bizony vezetés közben nem csak az autóval és a forgalommal, de mással is tevékenykednek. Ennek persze vannak fokozatai: evés, ivás, telefon, beszélgetés, nézelődés és egyéb extrém esetek (lásd. fenn), de ettől függetlenül (saját megítélésük szerint) biztonságosan közlekednek, eddig még nem okoztak balesetet. Csak idő kérdése lenne? Vagy tényleg megengedhetünk magunknak ennyi szabályszegést? 

Cimkék: baleset, család
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache