Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 18 éves ]
2010-02-04
16 komment

Önző elsőszülöttek?

Francia tudósok a gyerekek három csoportját vették célba kutatásaik alanyaként: az elsőszülötteket, a második gyermekként családba érkezőket és az egyke lurkókat, annak vizsgálatára, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkeznek a családi pozíció függvényében. Az eredmény talán nem is olyan meglepő azoknak a szülőknek, akik több gyereket nevelnek… Vagy mégis?


Amikor kistestvér érkezik a családba, az elsőszülöttek lényeges változásokon mennek keresztül, hiszen el kell fogadniuk, hogy többé már nem csak egyedül lesznek a családi figyelem középpontjában. A gyermekek sokszor nehezen fogadják el ezt a megváltozott helyzetet, úgy érzik küzdeniük kell a pozíciójukért, sokszor óvatosak vagy kiszámíthatatlanok lesznek és olyan dolgokat művelnek, melyek a kezelhetetlenség bélyeget nyomják rájuk, pedig csak a figyelmet akarják vele kivívni. Úgy gondoljuk, ezt a kutatási eredményt több család is alá tudja támasztani, hiszen nagyon sokan átélik a hasonló szituációkat. A tudósok vizsgálata az önzés fogalmára is kiterjedt, mely szintén a lázadás egyik formája a megváltozott környezet, az új testvér ellen.

Azokat a gyermekeket vizsgálva, akiknek nincs testvérük, kiderült, hogy sokkal jószívűbbek és önzetlenebbek a többi gyerekkel szemben, sokkal jobb eredményeket értek el az elsőszülött csoportnál. Az intelligencia hányadost vizsgálva megállapították azt is, hogy az elsőszülöttek és az egykék produkálták a legmagasabb értékeket. A franciák ezt azzal magyarázták, hogy azok, akik először érkeznek a családba, a testvér születéséig sokkal nagyobb figyelemben részesülnek, illetve egykék esetében ez az egész gyermekkor alatt megmarad, hiszen a szülők figyelme csak rájuk koncentrálódik. Az is bizonyításra került, hogy az elsőszülöttek sokkal határozottabbak lesznek, viszont felnőve nehezebben ismerik el hibáikat és nehezebben adják fel saját nézeteiket.

A kivételeket nem vizsgálták, pedig van ezekre is példa bőven! Sokszor nagyon erős kapcsolat alakul ki a testvérek között, ami olykor sokkal bizalmasabb, mint a szülőkkel, barátokkal…

A vizsgálatok eredményét valószínűleg több szülő is alá tudja támasztani, hiszen akik egynél több gyereket nevelnek, gyakran találkozhatnak ilyen problémákkal.

- Bálint Brigitta -

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
16db hozzászólás
cache