Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete - 24 éves ]
2013-01-04
0 komment

Összenőtt kisajkak(x)

 

Mostani cikkünkben egy olyan problémával foglalkozunk, melyről valószínű sokan még nem hallottak: a kisajkak összenövése. Főként gyermekeket érinti a probléma, és nem kell megijedni, van rá megoldás.

A lányos szülők talán találkoztak már azzal az orvosi elnevezéssel, hogy Adhaesio labialis pudendi, vagyis a kisajkak összenövése. Ez a jelenség a 3 hónapos és 6 éves életkor között lévő kislányok esetén legjellemzőbb. A kisajkak összetapadását vagy összenövését kisgyermekkorban az alacsony ösztrogén szint, a hüvely és a kisajkak gyulladása és irritációja vagy fertőzés játszhat szerepet a probléma kialakulásában. Az összenövő kisajkaknál egy áttetsző csík, hártya képződik. Enyhe vagy korai szakaszban kisajkak hátsó részei tapadnak össze (ekkor még tünetmentes is lehet a beteg), amely később mérséklődhet. Ha az összetapadás mérséklődik a hüvelybemenet és a húgycső nyílását is elfedheti, amely vizeletpangást idézhet elő, teret adva a fertőzések kialakulásának. Ekkor vizelési nehézség, vizeletürítést követően vizeletcsepegés észlelhető. Tünetei lehet még a fájdalmas, csípő vizelés, fájdalom a külső húgycsőnyílásban, égő érzés a hüvelyben.

 

A problémára 3 kezelési mód létezik attól függően, hogy milyen súlyos az összenövés: ha panasz nem lép fel, akkor 6-18 hónap alatt magától is megoldódhat. Ezenkívül, lehetséges mechanikus a szétválasztás helyi érzéstelenítésben, vagy ösztrogén tartalmú krémek segítsége által. Ilyenkor fontos, hogy alapos vizsgálat történjen egy gyermeknőgyógyász által, hogy egyéb okokat is kizárjanak, mint az átjárhatatlan hymen (szűzhártya), és egyéb nemi szervi, vagy húgyúti fejlődési rendellenességek.


Amennyiben gyermekén észleli, hogy ilyen problémája van, ne essen kétségbe, forduljanak mihamarabb nőgyógyászhoz!

Budapestplasztika.hu» 

Cimkék: életmód
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache