Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete - 2 éves ]
2009-09-08
40 komment

Összezavart támogatásváltozás

Eddig azok az anyák jogosultak a GYED igénylésére, akik a szülést megelőző 2 éven belül 180 napig biztosítottak voltak, vagyis legalább ennyi napon át munkaviszonnyal rendelkeztek. Ez a szám 365-re emelkedik, de a GYES időtartama az eddigi 3 évről 2-re csökken. A változások a 2010. április 30-a után született gyermekekre lesznek érvényesek.

Eddig a terhességi-gyermekágyi segély – vagyis TGYÁS – igényléséhez bele lehetett kalkulálni azt, ha az anya közép- vagy felsőfokú intézmény nappali tagozatán 1 évnél hosszabb ideig tartó tanulmányokat folytat. Ebben az esetben már nem számít az adott intézményben eltöltött idő teljes időtartama, csak 180 napot lehet majd beleszámítatni.

Ikerterhesség esetében nem csökken a támogatás ideje, hiszen ugyanúgy megkapják 3 évig az adott összeget. A főállású anyák viszont jól járnak, hiszen a három vagy több gyereket nevelő családok egy évvel korábban kapják a gyermeknevelési támogatást, vagyis a GYET-et. Ez azt jelenti, hogy korábban a legkisebb gyerek 3 éves korától 8 éves koráig járt a juttatás, ezt most már 2 éves korától megkapja a család. Ezen változásokon kívül még bevezetésre kerül a „papagyed”, mely azoknak az apukáknak járna, akik az anyai GYED lejárata után otthon maradnak a gyermekükkel.

Az előzetes biztosítási időnek nem szükséges folyamatosnak lennie és ebbe az időtartamba bele kell számolni:

  • a táppénz, a baleseti táppénz, a TGYÁS folyósításának,
  • a közép- vagy felsőfokú intézményben a nappali tagozatos tanulmányok,
  • valamint a rehabilitációs járadék folyósításának idejét.


Az alábbi esetekben viszont nem jár a GYED:

  • ha bármilyen jogviszonyban munkát végez és ezért fizetést kap,
  • ha megkapja a teljes keresetét munkavégzés nélkül is,
  • ha rendszeres pénzellátást kap (rendszeres pénzellátásnak számít: a táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a nyugdíjszerű ellátás, a baleseti táppénz, a hadi-és nemzeti gondozottak pénzellátása, a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás, az időskorúak járadéka, az álláskeresési támogatás, a rendszeres szociális segély, az ápolási díj)
  • ha a gyerek bölcsődébe, családi napközibe jár vagy házi gyermekfelületbe helyezték el,
  • ha a gyermeket elhelyezték a támogatásra jogosult háztartásból, átmeneti vagy tartós nevelésbe vették, vagy bentlakásos szociális intézménybe került 30 napnál több időre.
  • ha a támogatásra jogosult előzetes letartóztatásban van, vagy szabadságvesztését tölti.


A TGYÁS a szülési szabadság idején kérhető, melynek maximális időtartama 24 hét lehet, melynek lejárta után folyósítható a GYED. A szülőnek figyelnie kell az ellátások igénylésekor, hogy ha egyidejűleg jogosult a TGYÁS-ra, a táppénzre, a GYED-re vagy a GYES-re, akkor csak azt az ellátást veheti igénybe, amelyiket választja. A GYED-re csak az egyik szülő jogosult, melynek összege az átlagkereset 70%-a, de maximálisan a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-a lehet havonta.

Képek forrása: flickr.com

GYED kalkulátorunk segítségével kiszámolhatod, mennyi GYED-re vagy jogosult »

Cimkék: életmód
Hozzászólások
40db hozzászólás
cache