Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete - 18 éves ]
2010-07-22
0 komment

Otthon, édes otthon

Még ha nem hiszünk a Feng Shuiban, akkor se tagadhatjuk, hogy egyes lakásokba öröm belépni, másokban pedig különös feszültség, lehangolódás lesz úrrá rajtunk.

Közérzetünket nagyban befolyásolja a környezetünk. Annak tisztasága, harmonikussága. Egy koszos, piszkos, zsúfolt térben előbb-utóbb bezártságérzet, nyugtalanság, menekülésvágy lehet rajtunk úrrá. Ugyanígy a másik véglet, a patikai tisztaság, a túl csupasz falak, kongó terek is feszélyezetté tehetnek. Természetesen egyénfüggő, ki milyen otthonban érzi jól magát, de a többségünk tiszta, mégis élettel teli, harmonikus térben szeret lazítani, mikor egy hosszú nap után fáradtan leül a fotelbe.

A következőkben néhány hasznos tippet szeretnénk adni egy olyan otthon kialakításához, ahol a család apraja-nagyja egyaránt jól, mondhatni otthon érzi magát.

Gondoljuk át, a helyiségeknek milyen érzelmi töltetet lehet adni. A konyha valóban csak arra való, hogy anya megfőzze a vacsorát, a többiek pedig gyorsan belapátolják? Mi lenne, ha ez lenne a közösségi élet egyik fő központja a házban. A pulton legyen friss gyümölcs, hogy aki belép, két főétkezés között is csillapíthassa az éhségét, és egyben otthonosan is érezze magát a helyiségben. Ez amolyan gondoskodó gesztus a többiek felé. Ha tehetjük, az étkezőasztal, garnitúra is kényelmes legyen, hogy jó érzés legyen a konyhában ücsörögve beszélgetni, újságot olvasni.

A közösségi élet másik nagy központja a nappali. Hogy rendeztük be? A fotelek, kanapé, dohányzóasztal a sarkaiban vannak, vagy inkább középen, hogy mindenkit odavonzzanak. Bőven van hely mindannyiunk számára, vagy annyira túlzsúfolt, hogy kész akrobatamutatvány eljutni a kanapéig, és még ott is meg kell küzdeni minden félfenéknyi helyért?

Az otthon a feltöltődés színtere is kell hogy legyen. A legtöbbünknek energiái visszanyeréséhez csendre, zavartalanságra, egyedüllétre van szüksége. Az ideális az lenne, ha a család minden tagjának lenne egy külön kis szobája, ahova félrevonulhat, de sajnos a legtöbbünknek ennél jóval kisebb hajlék jutott. Ez azonban nem zárja ki, hogy például a gyerekek szobájában a lurkóknak legyen egy saját kis sarkuk, ahol csak az ő kis dolgaik vannak, ahova félrevonulhatnak rajzolgatni, olvasgatni.

A fények játéka is nagy hatással van a közérzetünkre. Szerencsére a lakásokban nem divat a neon, de még mindig sok hely van, ahol egy százas égő erősségű fényforrás adja az összes világosságot a helyiség közepén. Tökéletes, ha éppen erre van szükség. De nem jobban esik néha egy kis félhomályos hangulatvilágítás? Nem könnyebb mosogatni, ha a mosogató felett is van világítótest? Gyermekünk szeme se fog annyira elfáradni, ha leckeíráskor asztali lámpa világítja meg a füzetet, és nem vet rá árnyékot saját maga a háta mögött lévő csillárnak köszönhetően.

Sepregetünk, felmosunk, hagymát aprítunk az ebédhez, közben pedig szól a zene. Rádióból, tévéből vagy CD-ből. Szeretnénk, ha gyermekünk besegítene? Engedjük, hogy közben az ő kedvenc számai szóljanak (előbb-utóbb mi is rászokunk). Néha persze ő is hallgathat olyan zenét, amit mi is szeretünk. Ugye, mennyivel kellemesebb így a munka? A háttérben szól a zene, jó hangulatot varázsol, mi is haladunk a dolgunkkal, még segítségünk is van, és közben beszélgetünk oldottan, fesztelenül.

Végül, de nem utolsó sorban, ejtsünk néhány szót az ágyakról. Kisebb szívroham, mikor a bútorüzletek katalógusait lapozgatva meglátjuk a fekvőalkalmatosságok árait. Csak azért egyikért se adjunk ki egy kisebb vagyont, mert jól néz ki és neves márka. Ami viszont kényelmes, egészséges, garanciás és még tetszik is, megéri a befektetést. Ne feledjük, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hiánya megbosszulja önmagát, csökken a koncentrációképességünk, a teherbírásunk, az energiánk, morcosabbá, ingerlékenyebbé válunk. Márpedig így a miénk lehet a világ legtutibb lakása, legimádnivalóbb családja, nem fogunk tudni örülni neki, és ez mindenkinek rossz lesz, nem csak nekünk.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: család
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache