Milyen idős a gyermeked?
[ 29-30 hónap ]
2009-07-09
1 komment

Pancsolás és sikítozás – Az esti fürdés örömei és kínjai

A fürdés remek alkalom a lazításra, játékra. Biztosítsuk vízi játékok minél szélesebb választékát – akár műanyag dobozok és csészék is megfelelnek, nem szükséges drága csili-vili vizijátékokat venni. Sőt, a legtöbb gyermek kifejezetten a töltögethető játékokat kedveli, esetleg jöhet néhány spriccelős gumiállatka is.

Gyakran megesik, hogy a vidám ficánkolás ijesztő procedúrává válik, szinte egyik napról a másikra. vagyis gyermekünk, aki korábban imádta a fürdést, egyszer csak nem hajlandó többé a kádba mászni. Segítsünk legyűrni ezt a hirtelen idegenkedést.

  • Fürödjünk együtt. Ha karjainkban tartjuk a kicsit fürdés közben, azzal jócskán megnöveljük a biztonságérzetét.

  • Próbáljuk ki a zuhanyzást. Sok gyerkőc kifejezetten szereti, olyan mintha az esőben álldogálna, a vízsugár pedig csiklandozza. De ezzel legyünk óvatosak, az sem ritka, hogy kifejezetten félnek tőle.

  • Használjunk habfürdőt. A buborékok elterelhetik a figyelmét, és felvidíthatják.

  • Kevés vizet engedjünk a kádba, és emeljük az adagot apránként, napról napra, ahogy a gyerek komfortérzete is javul.

  • Nem szükséges egy gyereknek naponta fürdeni, kivéve, ha kifejezetten összekoszolta magát. Ezért ne erőltessük a fürdést, csak ha feltétlenül szükséges.

  • Ha nagyon nagy a sivalkodás és a tiltakozás, egy ideig használjunk törlőkendőket, vagy megnedvesített törülközőt, vagy textilpelust a tisztogatáshoz. Így nem kell a kádba bemásznia, mégis meg tudjuk tisztítani gyermekünket. A lábmosáshoz használjunk kis lavórt, amibe vizet engedünk, mosás közben pedig kicsit csiklandozzuk meg a talpát, esetleg meséljünk valamilyen fürdős történetet neki.

Ha nem erőltetjük erőszakkal a fürdést, akkor félelme és idegenkedése egy idő után magától el fog múlni, és ismét vígan fog lubickolni!

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: életmód, nevelés
Hozzászólások
1db hozzászólás
cache