Milyen idős a gyermeked?
[ 5 éves - 18 éves ]
2010-11-05
0 komment

Plusz egy ok az úszás mellett

Szeretnénk, ha gyermekünk szárnyalva venné a fejlődési mérföldköveket? Akkor irány az uszoda!

Valószínűleg senkinek se mondunk újdonságot, mikor elkezdjük sorolni, hogy az úszás jó, mert nem erőlteti meg annyira az ízületeket, mint a futás, mert javítja a testtartást, erőnlétet, fejleszti az izomzatot. Ausztrál kutatók szerint ahhoz is hozzájárul, hogy a gyermek akadályok nélkül érje el a fejlődési mérföldköveket, mentális, szociális és fizikai téren is.

A queenslandi Griffith Egyetem kutatói az úszás pozitív hatásait vizsgáló projektjüket azokra a megfigyelésekre alapozva kezdték el, miszerint a rendszeresen úszó gyermekek sokkal kiegyensúlyozottabbak, magabiztosabbak velük egykorú társaiknál.

A kutatás, melynek során 10 ezernél is több gyermek adatait dolgozzák fel, már két éve folyik, és bár még nagyon sok munka áll a szakemberek előtt, Robyn Jorgensen professzor úgy véli, hogy az eddig összegyűlt adatmennyiség alátámasztani látszik a feltevéseiket. „Az úszásra járó gyerekek előrébb járnak a fejlődésben.” – mondja.

Kell ezen csodálkozni? Nem hisszük, hiszen ha úszóiskolába jár egy gyermek, azzal rendszerességet tanul, mivel mozog, fizikailag fejlődik, és a társas kapcsolatok, alkalmazkodóképesség területén is számos tapasztalatot szerez. Ha a gyermek nem szeret úszni? Szerintünk akkor se kell kétségbe esni, hiszen az itt felsorolt előnyöket tulajdonképpen minden sportról el lehet mondani.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: fejlődés, sport
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache