Milyen idős a gyermeked?
[ 1 éves - 10 éves ]
2009-12-28
1 komment

Recept babának, mamának, na meg a családnak – variációk újévi menüre

A hagyományos Szilveszterhez és az új év váráshoz hagyományos menük is dukálnak és hát ki lenne az a szülő, aki nem szeretné, ha a gyermeke is részese lenne ennek az eseménynek a gasztronómia területén is. A legáltalánosabb étel ilyenkor a lencse, mely a jövő év gazdagságát alapozza meg, pont úgy mint a disznóhúsból készült ételek. A hiedelem szerint a disznó odatúrja a pénzt és a jólétet a háziakhoz, viszont szárnyas felszolgálása nem ajánlott, hiszen a baromfi elkaparja a jószerencsét. Most abban kívánunk a szülők segítségére lenni, hogy a legkisebb családtagok is élvezhessék ezeket az ízeket és számukra is bőséget hozzon az új év.

Újévi lencsefőzelék

Hozzávalók:

25 dkg lencse
1 babérlevél
2 kisebb burgonya
2 evőkanál tejföl
1 kisebb gerezd fokhagyma
Só, bors, ételízesítő

A lencsét megmossuk, majd dupla annyi vízben odatesszük főni a babérlevéllel, a fűszerekkel és a két megtisztított egész burgonyával együtt. Amikor megfőtt, kivesszük belőle a burgonyát, alaposan összetörjük és ezzel besűrítjük a főzeléket, majd a két kanál tejfölt is hozzáadjuk. Ha gyermekünk nem szereti az intenzív ízeket, akkor a fokhagymát kihagyhatjuk belőle, de a család többi tagjának reszeljük bele, mert még finomabb ízt kölcsönöz a lencsének. Az utolsó műveletek után még hagyjuk egyet rottyanni és akár virslivel, kolbásszal vagy sült hússal máris fogyasztható!

A recept előnye, hogy sem zsiradékot, sem lisztet nem tartalmaz, így nem csak az egészséges életmódot követi, de a lencse finom, különleges íze sem tompul.


Különleges lencsés hús

Hozzávalók:

Fél kg párolt füstölt tarja vagy sonka (gyerekeknek ez utóbbi, füstölés nélkül)
20 dkg lencse
1 szál póréhagyma (felnőtteknek vöröshagyma)
Fél banán, két szelet ananász (konzerv is jó)
Só, bors, ételízesítő

Az olajon pirítsuk meg a hagymát, adjuk hozzá a megmosott lencsét és kb. egy percig kevergetve pirítsuk, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje, sózzuk, borsozzuk, továbbá ha még jobb ízt akarunk elérni, reszeljünk bele egy gerezd fokhagymát. Fedő alatt a lencsét addig pároljuk, míg teljesen puha nem lesz. Ha a vizet elfőtte, pótoljuk, ha pedig túl sok maradt rajta, fedő nélkül hagyjuk elpárologni. Amikor már teljesen puha, hozzáadjuk a nagyon apróra összevágott banánt és ananászt, illetve az apróra kockázott tarját vagy sonkát. Minden összetevővel együtt még pár percig pároljuk és már fogyasztható is.

Igazán különleges, egyedi étel, mely tartalmazza a hagyományos újévi hozzávalókat, de mégis más, modern formában előállított étel. Aki ezt az ízvilágot, illetve a gyümölcs hozzávalókat nem kedveli, az kipróbálhatja más hozzávalókkal is, például répa és kukorica hozzáadásával.

Mint minden hasonló receptünk ez is megengedi a kísérletezést és a kreatív anyukák bizonyára meg is teszik, saját gyermekük ízléséhez igazítják.

Az új évre ezekkel a receptekkel kívánunk az egész családnak, aprajának és nagyjának is jó szerencsét, reméljük ezekkel a receptjeinkkel hozzá tudunk ehhez járulni!

- Bálint Brigitta -

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: receptek
Hozzászólások
1db hozzászólás
cache