Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Fejlődés >
[ 3 éves ]
2009-07-09
0 komment

Rémálom vagy éjszakai felriadás? – Az éjszakai felébredések

Ha az éjszaka közepén sírva felriad, ne legyünk biztosak abban, hogy rémálma volt. Van más is, ami felriaszthatja, mégpedig az úgynevezett „éjszakai felriadás.”

Ez akkor történik, amikor a gyerek átcsusszan a mélyalvásból a picit felszínesebb alvásba, ami jellemzően 10 óra és éjfél között következik be. Ilyenkor a kicsi

  • felriad,
  • kiabál,
  • dobálhatja magát,
  • izzadhat, és
  • gyakran nehezen lélegzik.


Habár a szemei nyitva vannak, nem biztos, hogy valóban felébredt. Ami azt illeti, gyakran elég nehéz felébreszteni, szóval ne is erőltessük ezt.  Csak maradjunk mellette, amíg meg nem nyugszik. Másnap vélhetően nem is fog emlékezni a történtekre.


Összehasonlításképp: a rémálmok az alvás felszínes szakaszában következnek be, gyakran kora reggel, vagy hajnalban. A gyerek sírhat, sőt akár segítségért is kiabálhat. Előfordul, hogy beszalad hozzánk, és elmeséli, hogy például egy félelmetes szörnyeteg üldözte őt. Egy kis cirógatástól, nyugtatgatástól hamar lecsillapodik.

Ez a jelenség öröklődik, bár az idegesebb, túlterhelt gyerekek fogékonyabbak rá. A legtöbb esetben kinövik az általános iskola első éveiben.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: alvás
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache