Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 18 éves ]
2010-06-05
0 komment

S.O.S. – vérzik a gyermekem orra!

Benned megfagy a vér, fogalmad sincs, mi történt, hiszen a kicsit semmi se vágta orrba, és hirtelen azt se tudod, mitévő is légy.

Vajon miért indult el a gyermek orra vére?

Valószínűleg azért, mert az orr nyálkahártyája sérült, például azért, mert sokat piszkálta, dörzsölte, aminek az oka lehet egy kezeletlen szénanátha vagy egyéb bakteriális vagy vírusos eredetű nátha, bélférgesség is.

Az is lehet, hogy idegentest áll a háttérben. A gyermek felszippantott valamit (gyöngy, borsó, apró kavics stb.) felfedező körútjai egyikén. Ilyenkor jellemzően visszatérő, egyoldali vérzés, bűzös orrfolyás, dugulás figyelhető meg. Amennyiben idegentestre gyanakszunk, forduljunk orvoshoz, és ha kiderül, hogy ez az ok, ő majd eltávolítja a vérzést okozó tárgyat.

Ritkább esetekben orrsövényferdülés, orrpolip, esetleg véralvadási zavarok állnak a háttérben.

Hogyan állítsam el az orrvérzést?

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy ne fektessük hanyatt a gyermeket, mivel így nem láthatjuk, valóban elállt-e a vérzés, továbbá a vér hátrafolyik a garatba, és lenyelheti, amitől hányás léphet fel nála. Ehelyett ültessük le, és hajoljon kissé előre, mi az orrcimpáit eközben szorítsuk az orrsövénynél. A vérzés gyorsabban eláll, ha közben hűtjük is az orrot, erre a célra tökéletesen megfelel, ha előkapunk a mélyfrigóból egy csomag fagyasztott zöldborsót, de a hidegvizes borogatás is megteszi.

Amennyiben a vérzés nem áll el 15-20 perc múlva se, forduljunk orvoshoz. Ugyanígy járjunk el nagyon erős vérzés esetén, vagy ha a gyermek szájából is folyik a vér.

Amennyiben az orrvérzést baleset idézte elő, azonnal forduljunk szakemberhez, ne kísérletezgessünk házilag, nehogy a végén nagyobb legyen a baj.

Bármennyire is megijedünk vérző orrú gyermekünk láttán, próbáljuk megőrizni a hidegvérünket, hiszen valószínűleg ő is megijedt, és tőlünk vár segítséget. Tudatosítsuk benne, hogy mellette vagyunk, segítünk, nincs mitől félnie.

Képek forrása: flickr.com

Lektorálta: Dr. Fejes Kinga fül-orr-gégész szakorvos 

Cimkék: egészség
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache