Milyen idős a gyermeked?
[ 18 hónap - 4 éves ]
2010-10-09
1 komment

Segítség! Megőrjít a gyerekem!

Angyali gyermeked egyik napról a másikra hisztis, dacos, makrancos rosszcsonttá vált?

Másfél és 2,5 éves kor között a gyerkőcöknél beköszönt a dackorszak, amikor is olyanok, mint egy nyüzsgő nemzetközi repülőtér, ahol csődöt mondott a légi irányítás. Ez a fejlődés természetes része, és le fog zárulni életük ezen korszaka, de addig jó párszor úgy érezheted, meg fogsz őrülni.

Mit tehetsz hát, hogy könnyebben vészeljétek át ezt a nem túl kellemes korszakot?

Vond el a figyelmét

Mikor látod, hogy mindjárt kitör a hiszti, gyorsan tereld el gyermeked figyelmét másfele. „Nézd, ott egy kutyus az utcán!” – már ennyi is elég lehet hozzá, hogy megakadályozd a „műsort”.

Rá se ránts a testvérharcokra

Süket fülek és vak szemek a testvérek közötti csetepaték egyik legjobb ellenszere. Természetesen abban az esetben, ha nem fajulnak el túlságosan a dolgok. Márpedig ha nem reagálsz ezekre a csörtékre, akkor valószínű, hogy nem fognak, és még a számuk is csökkenni fog.

Ne várj túl sokat

Nincs mit tenni, a tipegők még zajosak, koszolnak, rendetlenek és esnek-buknak. Nem azért, hogy a szüleiket bosszantsák. Egyszerűen azért, mert most ismerkednek a világgal és a folyamat ezt hozza magával. Természetesen lehet őket a helyes mederbe terelgetni, de az senkinek se lesz jó, ha minden alkalommal fejmosást kapnak, mikor az ebéd a földön köt ki.

Korlátozd a "nem"-et

A „nem” a szülők egyik legfontosabb szava ebben az időszakban, de vigyázat, elveszti a hatását, ha túl sokat használjuk. Ezt úgy kerülhetjük el, hogy a "nem"-es mondatokat "igen"-esekké formáljuk. Azaz, ne azt mondjuk, hogy „Most nem ehetsz kekszet”, hanem azt, hogy „Majd ebéd után ehetsz kekszet.”

Ne csinálj a bolhából elefántot

Ha mindig mindenből ügyet csinálsz, amit gyermeked elront, akkor egy olyan gyermeket fogsz nevelni, aki nem hisz önmagában – és ha sose tud a kedvedre tenni, abba is fogja hagyni a próbálkozást.

Kapd rajta, ha jól viselkedett

A hibákat sokkal hamarabb észre szoktuk venni, mint azt, ha gyermekünk jól viselkedik, ügyesen megcsinál valamit. Pedig ezekre a pozitív dolgokra kellene fektetni a hangsúlyt, megdicsérni érte a csemetét, ösztönözve rá, hogy máskor is így cselekedjen.

Adj választási lehetőséget

Ha valamit el szeretnél érni gyermekednél, ne azt mondd, hogy ezt meg ezt kell csinálni, hanem kínálj neki választási lehetőséget. Például, ne azt mondd, hogy „Ha nem veszed fel a kabátod, akkor nem megyünk le a játszótérre.”, hanem azt, hogy „Megyünk a játszótérre, melyik kabátod szeretnéd felvenni – a kéket vagy a zöldet?”

Légy te is gyermek

Könnyen abba a hibába eshetünk, hogy osztogatjuk az ezt tedd, azt tedd, ezt ne csináld, azt ne csináld parancsokat, miközben elfelejtkezünk róla, hogy milyen is élvezni az életet. Lazítsunk! Naponta legalább 10 percre felejtsük el, hogy komoly felnőttek vagyunk, és töltsük vidáman, mindenféle regulázások nélkül ezt az időt gyermekünkkel.

Ne hagyd magad

A tipegők hisztije mögött gyakran a „Figyelj rám!” vágya bújik meg. Ha nem hagyjuk magunkat, azaz nem veszünk tudomást a provokatív viselkedésről, gyermekünk fel fog hagyni a próbálkozással. Ha viszont odafigyelnünk rá, nos, akkor úgy veszi, bevált a módszer, és máskor is alkalmazza, még akkor is, ha büntetést kap érte. Ugye nem akarjuk, hogy a sarokban állás divat legyen nálunk?

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: hiszti
Hozzászólások
1db hozzászólás
cache