Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete - 18 éves ]
2011-04-12
20 komment

Sokkoló bébijóga Oroszországból - csak erős idegzetűeknek!

Napjainkban a jóga egyre több ember életében van jelen. Segít levezetni a feszültséget, megkönnyebbülni, összhangba hozni testet és lelket. De vajon kell-e jóga a babáknak? Hát erre nem tudjuk a választ, a műfaj azonban létezik. Sőt, egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Pár hete egy Lena Fokina nevű, Egyiptomban élő jógaguru videója indított el világ körüli botrányt az interneten. Lena igen régóta foglalkozik jógával, de korábban csak felnőtteknek tanította. Mostanában azonban egyre többet foglalkozik gyerekekkel és csecsemőkkel is. Elmondása szerint azért kezdte el a „jógát” csecsemőkön is alkalmazni, hogy minél erősebbek és életrevalóbbak legyenek, mikor felnőnek.

A videó, ami kering az interneten, igen megrázó. Lena tekergeti, csavargatja a kisbabákat. Sokan úgy vélték, hogy a képek nem is valódi babákkal készültek, hogy az egész csak egy vicc. Ezért a hölgy a napokban interjút adott a DadWagonnak, melyben elmagyarázza módszerének lényegét.

Fokina elmesélte, hogy a mozdulatok minden esetben a babák izomzatának stimulálására szolgálnak és hogy ezeknek az edzéseknek a babák óceánba való megmerítése is részét képezi.

Sokan egyszerűen csak sarlatánnak tartják a hölgyet, mások szerint amit csinál, az már a bántalmazás határait súrolja. Viszont ami bizonyos, hogy minden a szülők kifejezett kérésére történik. Arra a kérdésre, hogy miért kedvelik annyira a bébijógát a szülők és hogy miért lett mostanság egyre felkapottabb Oroszországban, azt válaszolta, hogy csakúgy, mint Kínában, az orosz szülők is egyre inkább arra törekszenek, hogy mindenáron sikeres és kiemelkedően okos felnőttet neveljenek a gyermekükből.

Fokina módszere, az úgymond „baba-csavargatás” már bejárta az internetet. Egyelőre sokkal többen vannak a felháborodók táborában, mint a támogatók közt, de Fukina kitartó. Megbízik a módszerében és biztos abban, hogy jót tesz a babáknak a különös torna. Ügyfelei teljesen megbíznak benne. Az interjúban a következőket mesélte: „Van egy barátom, Ivan, aki mikor hallott a módszeremről, azonnal elhozta hozzám az akkor még csupán ötnapos gyermekét, hogy megtornáztassam.”

Arra, hogy ez valóban jó lenne a babáknak, egyelőre nincs semmilyen bizonyíték, igaz, az ellenkezőjére sem. Mindenesetre azért rémisztő végignézni, ahogy Fokina lóbálja a csecsemőket. A videó annyira sokkoló volt, hogy sok megosztón már nem is lehet teljes hosszában megtekinteni. Fokina pedig egyre komolyabb bírálatokat kap világszerte. Még hazájában, Oroszországban is sokan elfogadhatatlannak tartják, amit csinál. Nemrég egy talkshow-ban kapott erős kritikákat a nézőktől. A beszélgetést nem is tudta befezni a műsorvezetővel, mert könnyekben tört ki a nézők szitkozódásától.

Nektek mi a véleményetek?


Cimkék: életmód, nevelés
Hozzászólások
20db hozzászólás
cache