Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Terhesség >
[ Terhesség kezdete - 12 hetes terhes ]
2009-08-29
0 komment

Sport az első trimeszter alatt

Az embrionális fejlődési kor – vagyis az első trimeszter – az utolsó menstruáció első napjától számított 12. hétig tart. Milyen sportokat űzhetünk ez időszakban?


„Két dologért képes egy nő mindent megtenni, hogy teherbe essen és hogy ne...” – szól a közmondás; és milyen igaz! Amíg nem csilingel a belső harang, addig fogamzásgátlót szedünk, kondomot/pesszáriumot és még sok egyéb terhességmegakadályozó szert használunk. Ám ha már fülsiketítően szól az a bizonyos hang, több vitamint és egyéb orvos által ajánlott szert szedünk be, egészséges ételeket eszünk, elmegyünk sportolni – ha még nem tettük meg –, de még az injekciókúrát is vállaljuk. Ideje teherbe esnünk.

Sportolhatunk-e egyáltalán az első trimeszter alatt?

Ahány orvos, annyi szokás: némelyik doktor az első 12 vagy 20 hétben nem ajánlja a sportot. Ám többen vannak, akik bíztatják a kismamákat az úszásra, enyhe, laza talajon való kocogásra és legfőképp a hosszú sétákra. Amennyiben semmilyen komplikáció nem merül fel terhességünk első harmada alatt, úgy bátran nekivághatunk sportcélunk elérésének. Nyugodtan teniszezhetünk, vagy tollaslabdázhatunk is akár – ezt később a nagy pocak miatt hanyagolnunk kell –, ám az extrém- és a nagy vízveszteséggel járó sportok kizártak! Ilyen a bungee jumping, surf, síelés és snowboard vagy a nagyon megerőltető bokszos aerobic, kangoo, spinning, hasprés és a nagy súlyokkal való edzés.


Kiindulva a játékosok tapasztalt agressziójából a labdajátékok is – kosárlabda, kézilabda stb. – mellőzendők. Dr. Csákány M. György, szülész-nőgyógyász szakértő szerint „az alapelv az, hogy ne űzzünk olyan sportot a terhesség alatt, amit korábban nem csináltunk, de amit eddig csináltunk azt folytathatjuk”. Csak kicsit enyhébb változatban.

Kifejezetten jót tesz a kismamáknak, ha aquanatalra – aqua fitnesz terheseknek szülésfelkészítéssel, alakformálással, relaxációval és babaúszással megfűszerezve – vagy terhes jógára járnak. Ezek nem csak testileg, de lelkileg is felkészítenek a szülésre.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache